Blanenská delegace navštívila partnerské Komárno

25. května 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3603×

Město Blansko úspěšně rozvíjí partnerské vztahy s pěti evropskými městy, kterými jsou Scandiano v Itálii, Mürzzuschlag v Rakousku, Legnica v Polsku, Bouloc ve Francii a Komárno na Slovensku. Zástupci Města Blanska přijali pozvání na tradiční Komárenské dny, které se letos konaly již 18. rokem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Společenské, kulturní a sportovní oslavy se každý rok pořádají na přelomu dubna a května a připomínají výročí ukončení obléhání Komárna pod vedením generála Klapku v roce 1849.

Delegace Města Blansko, kterou reprezentovali místostarosta Lubomír Toufar, vedoucí odboru školství, kultury, mládeže a tělovýchovy František Alexa a místopředsedkyně Komise pro zahraniční styky Iva Kratochvílová, se setkala se zástupci partnerských měst Komárna (Kralupy nad Vltavou a Weissenfels z Německa), s nimiž se podělila o zkušenosti z financování a propagace města. Společně se zúčastnili jednodenního výletu do Budapešti a pestrého doprovodného programu oslav.

komarno_01
Blanenská delegace na slavnostním večeru se členem org. oddělení Tiborem Fonódem.

Slavnostní přijetí proběhlo v Důstojnickém pavilonu, kde všechny přivítal primátor města Komárna pan Tibor Bastrnák. Blanenská delegace se také oficiálně setkala s víceprimátorem města Komárna panem Bélem Szabó a vedoucím organizačního oddělení primátora Péterem Békésim. Vzájemně diskutovali o finanční situaci, chodu města a družebních výměnách škol a zájmových skupin. Např. děti z Komárna byly v Blansku na sportovní soutěži právě v těchto dnech.

Bc. Iva Kratochvílová
Místopředsedkyně Komise pro zahraniční styky