Město zrušilo vyhlášku o provozování výherních hracích přístrojů

6. července 2009, zprávy z MěÚ, přečteno: 3677×

Zastupitelstvo schválilo zrušení obecně závazné vyhlášky o provozování výherních hracích přístrojů ve městě Blansku. Ta v podstatě jen omezovala dobu, kdy nesmí být automaty v provozu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dnes existují dva druhy výherních hracích přístrojů. Klasické automaty s nižším vkladem, nižšími výhrami, které povoluje obec a lze je omezit místní vyhláškou, ale také s povinností provozovatele odvádět do obecní pokladny část vybraných peněz. Oproti tomu stojí videoterminály, které povoluje ministerstvo financí, umožňují vyšší sázky i výhry, ale obec z nich nemá žádný prospěch, ani je nemůže zakázat nebo jinak omezovat.

„Jejím zrušením byla odstraněna nerovnost v podmínkách při provozování výherních hracích přístrojů. Majitelé heren v poslední době mnohem více nasazují videoterminály, které povoluje ministerstvo financí a které pod tuto vyhlášku nespadaly. Docházelo tak k paradoxním situacím, kdy vedle sebe stály dva hrací automaty a na videoterminálu se mohlo hrát, zatímco ten druhý byl omezený vyhláškou. Navíc Město z nich nemá žádný užitek. Bylo tedy otázkou, proč některé automaty omezovat a ještě si ubírat přínos pro městskou pokladnu, když jiné nemají žádné omezení,“ vysvětluje hlavní důvod pro zrušení vyhlášky místostarosta Lubomír Toufar.

Zanedbatelný není ani přínos pro městský rozpočet. Z výtěžku z hracích přístrojů jsou financovány veřejně prospěšné projekty. Na ně je letos méně peněz, ale i tak se díky automatům zrealizují některé investice, na něž by jinak po výrazných škrtech v rozpočtu Město nemělo. Vybraný jeden milion korun letos pomůže opravit sportoviště, dovybavit některá hřiště u mateřských škol, zajistit provoz dětského dopravního hřiště nebo uspořádat kulturní akce.

„S nástupem videoterminálů se nám snížil výtěžek z automatů o statisíce,“ potvrzuje starostka Jaroslava Králová. Upozorňuje ale, že finance nejsou tím hlavním důvodem. Zmíněná vyhláška byla nastavena tak, aby chránila především děti, tedy automaty nesměly být v provozu přes den, kdy k nim mají děti přístup, ale např. až od 22. hodiny.

Otázku regulace výherních automatů řešili starostové na nedávném sněmu v Karlových Varech. Na něm současný ministr financí přislíbil, že se ministerstvo bude v rámci přípravy nového loterijního zákona tímto zabývat. Ten by měl městům znovu dát pravomoci k jejich regulaci. „Pokud se změní zákonná úprava a Město bude moci regulovat všechny typy automatů, vyhlášku obnovíme,“ dodává starostka.