Pozvánka do galerie – Milena Dopitová

24. února 2011, kultura, přečteno: 3958×

„Kde mám první konec?“ je projekt, který vychází z každodenních pocitů, nálad a zkušeností. Z názvu je zřejmé, že začátek i konec jsou navzájem neoddělitelné pojmy a roviny významů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

KDE MÁM PRVNÍ KONEC?
Milena Dopitová
Galerie města Blanska, 26. 2. – 23. 3. 2011

Existuje začátek bez konce? Možná stále trvá... V opačném případě je odpověď jednoznačnější – konec bez začátku asi těžko i když každý konec předesílá něco nového…

Instalace je složená z objektů například „Včerejšek i zítřek na jednom místě“ nebo z videa „Kouzlem Tvým změnit se smím“. Fotografický projekt „Duše růže“ voní vzpomínkou. Odpadlé okvětní lístky připomínají barvou i tvarem nedávnou dokonalost, jedinečnost a prchavost chvíle. Je o hledání, definování těžko uchopitelného celku i jeho části. Vůně spouští emoce, a tím dává prostor fantazii a představám. Nevidím, ale cítím a mohu začít popisovat... Součástí projektu je objekt z plátna bez barvy a vůně, má rozměr, tvar a možná i příběh.

A má růže duši? Ano, má…

Milena Dopitová 2011

Od počátku 90. let vytváří instalace, v nichž zpracovává témata týkající se sociální, tělesné a genderové identity. Ve své práci intuitivně aplikuje metody sociologického výzkumu, v konkrétních projektech se zaměřila např. na fenomény dospívání, stárnutí, smrti, násilí. Její díla lze interpretovat jako výzkumy v oblasti jazyka umění – v jeho funkci definování vztahu jedince a společenských a biologických struktur, do nichž je vsazen.

Milena Dopitová – Domácí úkol
Milena Dopitová: Domácí úkol

Milena Dopitová je konceptuální umělkyně, která mimo jiné aktivně reflektuje pozici ženy v současné společnosti a kultuře. Jako jediná umělkyně – členka, se podílela na aktivitách skupiny Pondělí, založené v roce 1989.

Galerie města Blanska
Dvorská 2
678 01 Blansko

tel.: 516 415 781
e-mail: galerie@blansko.cz
www.galerie.blansko.cz

Otevřeno:
út–pá 10–12, 12.30–17 hodin
so, ne 14–17 hodin