Senioři, nedejte se!

6. května 2011, zprávy z MěÚ, přečteno: 3811×

Jednou z priorit vedení města Blanska je i zvyšování bezpečnosti obyvatel a ochrana jejich majetku. Vedle opatření investičního charakteru, jako je například další etapa budování městského kamerového systému, na který se nám v letošním roce podařilo získat dotační prostředky z rozpočtu Jihomoravského kraje, věnujeme pozornost i preventivně osvětové činnosti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Z tohoto důvodu byla využita nabídka poslankyně Evropského parlamentu paní Ing. Zuzany Brzobohaté na uspořádání semináře zaměřeného na ochranu spotřebitelů v seniorském věku. Paní europoslankyně Brzobohatá se v rámci svého působení v parlamentu totiž mimo jiné specializuje na agendu ochrany spotřebitelů.

U těchto témat často dochází k tomu, že občanskoprávní rovina problematiky poškozování spotřebitele sklouzne do roviny trestněprávní. Proto paní Brzobohatá organizuje postupně po všech okresních městech Jihomoravského kraje a kraje Vysočina sérii přednášek, kde jsou senioři na praktických případech ze života poučeni o jejich právech, povinnostech či rizicích při koupi zboží nebo služeb, při změně dodavatelů energií nebo při složitějších majetkových transakcích.

Jako lektor na těchto seminářích vystupuje předseda finančního výboru zastupitelstva Jihomoravského kraje a současně člen krajské skupiny prevence kriminality pan JUDr. Zdeněk Dufek, který má bohaté zkušenosti z předchozího krajského programu prevence kriminality s názvem Senioři sobě. V našem městě seminář proběhl dne 5. 5. v prostorách blanského kulturního střediska a byl hojně navštíven.

Beseda v klubu důchodců

Senioři se mimo jiné dozvěděli, že na to, aby se ubránili různým podvodníkům a nekalým obchodním praktikám je třeba se řídit zejména několika jednoduchými pravidly:

  • Nikdy nepouštějte nikoho cizího do bytu. Když už ho pustíte, nenechávejte ho samotného a ani mu neukazujte, kde máte uložené peníze.

  • Velmi pečlivě zvažte své nákupy. Nepodléhejte akčním nabídkám s okamžitou platností. Zvažte své finanční možnosti a priority výdajů. Spočítejte, co je nezbytné a co vám po úhradě nutných výdajů jako je nájem, jídlo či léky zbývá. Pokud možno se vyhněte účasti na prodejních zájezdech nebo na domácích předváděcích akcích.

  • Vždy si pečlivě přečtěte, co podepisujete. Nezapomínejte na texty psané drobným písmem na druhé straně. Pokud smlouva odkazuje na nějaké další smluvní podmínky či ceník, chtějte je také. Pokud něčemu nerozumíte, tak se poraďte s dětmi, vnoučaty nebo známými. Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

  • Významnější obchody konzultujte s vaším advokátem či notářem. Nespoléhejte na to, že vše zařídí právník druhé strany. Potřebujete někoho, kdo bude hájit vaše zájmy.

Po přednášce následovala bohatá diskuse. Je smutnou skutečností, že někteří návštěvníci besedy sami potvrdili obdobnou zkušenost, jako byly uváděny případy ze života. Poznatky ze seminářů budou následně zpracovány do knižní publikace, která bude dána k dispozici i naší radnici k dalšímu rozdávání seniorům. Jakmile bude kniha v letošním roce k dispozici, budeme občany informovat.

Lubomír Toufar
starosta města Blanska