Novinky z Nemocnice Blansko

27. října 2011, cestovní ruch, přečteno: 3647×

Po delším čase jsme zavítali do blanenské nemocnice, abychom se dozvěděli od paní ředitelky Vladimíry Danihelkové, co nového v nemocnici pro pacienty připravují či jaké nové služby jim již nabízí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Změny na kožním oddělení

Redukce lůžek na kožním oddělení je dlouhodobě připravovaný záměr, který zapadl časově i do celkové optimalizace lůžek v rámci Jihomoravského kraje. Tento krok v Nemocnici Blansko připravovali již dva roky.

Nové využití dotanou uvolněné prostory. Část péče se přesune do ambulantního či poloambulantního režimu, tzn. do formy stacionáře. Na ten naváže infuzoterapie – prostor, v němž budou koncentrováni ze všech oddělení pacienti, užívající infuze.

Letos k 1. říjnu došlo na kožním oddělení k redukci 18 lůžek, nicméně pro pacienty se nic nemění. „Pro pacienty kožního oddělení to znamená, že ti, kteří nevyžadují hospitalizaci, procházejí nyní tzv. kožním stacionářem, kdy ráno přijdou do nemocnice, projdou všechny procedury, které jsou pro jejich léčbu potřebné, a odpoledne odcházejí domů.

Ti, kteří léčbu v rámci hospitalizace potřebují, tak jsou uloženi na jiných odděleních interního charakteru, tzn. většinou na internách, ale i na rehabilitaci i na plicním oddělení. Ale pacientů, kteří vyžadují péči na lůžku, je velmi málo – jen asi 20 % z těch, kteří byli předtím hospitalizováni v nemocnici,“ vysvětluje nový režim ředitelka Danihleková.

Jednodenní chirurgie a smlouva s VZP

Od začátku roku 2011 funguje v Nemocnici Blansko pavilon tzv. jednodenní chirurgie. Provádí zde malé chirurgické zákroky. Pacienti jednoduše ráno přijdou, absolvují zákrok a odpoledne nebo následující den odchází do domácí péče.

Od jeho vzniku provoz hradí nemocnice ze svých prostředků a probíhají horečnatá jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ohledně úhrad. Nyní se snad již schyluje ke společné dohodě.

„Já doufám, že v této chvíli už opravdu vrcholí příprava podpisu smlouvy. Shodou okolností jsme tento týden absolvovali jednání v pojišťovně, kde došlo k dohodě jak finanční, tak i rozsahem péče. Předpokládám, že do konce října budeme mít podepsanou smlouvu na provozování tohoto typu péče,“ věří ředitelka v uzavření dlouhých jednání společnou smlouvou a doplňuje: „Součástí dohody je výše zmíněné zrušení lůžek v kožním oddělení. Pojišťovna deklarovala, že příspěvky, které by do nemocnice jinak plynuly na pacienty kožního oddělení, nemocnici ponechá na sanaci vzniklého dluhu, který vyplynul z toho, že neměla uzavřenou smlouvu na jednodenní péči od samého začátku.“

Mateřská školka v Nemocnici Blansko

Nápad zřídit v nemocnici mateřskou školku se zrodil v hlavách managementu, který se často setkává s tím, že zaměstnanci, jimiž jsou převážně ženy, se chtějí vracet z mateřských dovolených a nemají kam umísťovat děti. Plány na zřízení firemní školky zde zvažují už druhým rokem.

„Tato myšlenka nás nadchla a začali jsme zjišťovat podrobnosti. Průzkum mezi zaměstnanci ukázal, že bychom dokázali zaplnit dvě třídy, což znamená asi 50 dětí,“ ilustruje poptávku ředitelka Danihelková.

plicní pavilon
Plicní pavilon. V něm by v příští rok mohly vzniknout až dvě třídy mateřské školy.

Na zvážení bylo hned několik variant. Jako optimální ekonomická varianta, jak realizovat v prostoru nemocnice firemní školku, se jeví využití bývalého plicního pavilonu. Je součástí areálu, ale současně je také přístupný z venku a může být navázán na všechny služby v nemocnici, jako je například stravování nebo prádelna.

„Tento materiál posoudila rada města a schválila pokračování tohoto projektu, takže budeme hledat právní formu a další informace tak, abychom mohli zrealizovat firemní školku od 1. 9. 2012,“ zakončila ředitelka.

Stanislav Mrázek