Počet prvňáčků v blanenských školách letos mírně poklesl

2. října 2017, zprávy z MěÚ, přečteno: 2039×

K 1. září 2017 nastoupilo do 1. ročníku základního vzdělávání na blanenských základních školách celkem 225 žáků v jedenácti třídách. V loňském školním roce to byli 232 žáci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Na základě statistických údajů, které máme k dispozici, mohu konstatovat, že vývoj počtu nově nastoupivších žáků zaznamenal mírný pokles, což přesně odpovídá ukončení nástupu nejsilnějších populačních ročníků do základních škol. I přes tento pokles ale předpokládáme, že v budoucích třech až čtyřech letech bude trend konstantní, respektive bude mírně klesat,“ uvedl místostarosta Jiří Crha, který rovněž připomněl, že celkový počet žáků blanenských škol bude do budoucna stále mírně stoupat, neboť dětí, které školu opouštějí, je aktuálně méně než těch, které do školy teprve nastupují.

„Spádové obvody jednotlivých škol dodržuje přibližně čtyřiapadesát procent uchazečů. Naopak přibližně čtyřicet šest procent zákonných zástupců budoucích školáků využívá možnosti vybrat si libovolnou školu bez ohledu na určenou spádovost,“ upřesnil blanenský místostarosta.

Na blanenských základních školách zahájili školní rok 2017/2018 v pětaosmdesáti třídách 1 853 žáci, z toho bylo 225 prvňáčků. Počet tříd se ve srovnání s předchozím školním rokem zvýšil o tři, celkový počet žáků se pak zvýšil o čtyřiašedesát.

S ohledem na data lze odvozovat, že v příštím školním roce bude počet žáků blanenských škol atakovat hranici 2 000 žáků, tedy počet, kterým se blanenské školy mohly pyšnit v době přelomu a začátku milénia.

prvnacci-na-zs-t.-g.-m.-85728-0_550.jpg
Děti, které 4. září poprvé usedly do školních lavic na ZŠ T. G. M. na Rodkovského ulici v Blansku. Foto: S. Mrázek

red