Skleněné obaly do koše nepatří! Kam s nimi?

4. března 2018, tiskové zprávy, přečteno: 1893×

Víte, že sklo se dá recyklovat takřka donekonečna a že do tříděného odpadu je možné dát i skleněný obal nevymytý a s kovovým víčkem? Při dalším zpracování to nevadí, víčko se totiž oddělí pomocí magnetu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Proč recyklovat sklo?

Jako obalový materiál patří sklo z hlediska vztahu k životnímu prostředí a recyklaci k těm nejšetrnějším. Sklo lze recyklovat prakticky donekonečna. Tříděním a recyklací skla šetříme nejen energii, ale i přírodu kolem sebe. Vytříděným sklem se dá nahradit až 65 % sklářských písků, přičemž hlavní výhodou výroby nového skla ze starého je nemalá úspora energie.

Do kontejneru „Na sklo“ patří: barevné sklo a čiré sklo, lahve od vína, jiných alkoholických i nealko nápojů, tabulové sklo z oken nebo dveří.

Do kontejneru „Na sklo“ naopak nepatří: keramika a porcelán, zrcadla, autosklo, drátované sklo, varné nebo zlacené sklo.

skleneny-obal-24196-0_550.jpg
Sklo lze vhodit do zeleného (pro barevné sklo) či bílého (pro čiré sklo) kontejneru i nevymyté a s víčkem. Foto: autorka

72 % obyvatel ČR třídí odpad (sklo z nich třídí 83 %)

Nejčastěji se z recyklovaného skla vyrábí opět lahve na minerálky a pivo. Ve specializovaných továrnách se z odpadního skla vyrábí také tepelné izolace – skelná vata a tzv. pěnové sklo, což je materiál, který je vhodný jako izolační zásyp okolo domů, nebo jako izolace pod základovou desku místo kamenného štěrku. Nadrcené sklo se může použít i bez nutnosti tavení jako přísada do speciálních druhů betonů a brusných hmot.

Více o třídění skla www.samosebou.cz/extra/sklo.

Kristýna Sklenářová