Jaroslav Martinásek: Můj všední den je hudba

31. května 2018, kultura, přečteno: 1932×

Další filmový dokument z cyklu Živá paměť o významných blanenských osobnostech bude mít premiéru v Kině Blansko v pondělí 4. června 2018. Dvaapadesátiminutový snímek režiséra Radka Popelky je tentokrát věnován dirigentovi Smíšeného pěveckého sboru Rastislav Blansko Jaroslavu Martináskovi. Projekce začíná v 19 hodin a vstup na akci je zdarma.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

PROLOG

„My musíme, každý z nás interpretů, tu hudbu oživit, vdechnout jí duši. A to je mezi nebem a zemí zázrak. My ty skladby s radostí zpíváme, těm lidem předáváme sami sebe a obohacujeme je, spolupráce je úžasná. Lidem přinášíme kus krásné kultury, povznesení se z těch všedních dnů. Proto to děláme, mám z toho radost.“

(Jaroslav Martinásek)

jaroslav-martinasek-34589-0_550.jpg

V době, kdy ještě působil jako varhaník v jedovnickém kostele, obrátil se na něho Tibor Varha s prosbou, zda by se nechopil role dirigenta Smíšeného pěveckého sboru Rastislav. Původně to mělo být na půl roku. Zůstal v něm třicet let. Je jeho nedílnou součástí, a s tím, jak roste Rastislav, roste i on sám.

Jaroslav Martinásek v dokumentu vzpomíná na své dětství, rodiče a bratra, vrací se také do svých školních let. Těší se dobrému rodinnému zázemí, díky kterému se může věnovat tomu, co má opravdu rád. Hudbě. Svou lásku a životní vášeň předal i svým třem dětem. 

Všímá si i otázky víry. Naučila ho pokoře. Nikdy se jí nevzdal, ani v době, která náboženství příliš nepřála. Zůstal svůj. Hudbou se snaží kultivovat společnost. O totéž se snaží celý sbor. Je to až neuvěřitelné, ale jeho věkový průměr je pouhých devětatřicet let. Mladí zpěváci musejí kromě talentu prokázat svou houževnatost, vytrvalost a píli. Teprve potom se mohou stát jeho stálými členy.

Podávají mimořádné výkony, které jsou také patřičně oceňovány. Rastislav se například mohl, jako vůbec první amatérský pěvecký sbor v historii, aktivně zúčastnit festivalu Smetanova Litomyšl, a být tak součástí sváteční mše, kterou pro zhruba tisícovku lidí tehdy vedl páter Tomáš Halík.

Součástí tohoto zbrusu nového snímku je i řada autentických vystoupení Rastislava, povznášející pocit tak mohou diváci zažívat spolu s ním třeba při hluboké Dvořákově Stabat Mater ve vranovském kostele nebo se zasnít a zcela se ponořit do neobyčejně kultivovaného projevu Radovana Lukavského v Dělnickém domě v Blansku.

Kromě staršího materiálu autoři pořídili i záběry z posledních zahraničních cest smíšeného sboru, zejména pak v rámci společných projektů s partnery v německém Waldsassenu. Zaznamenána je zde i úspěšná spolupráce s komorním orchestrem Czech Virtuosi.

jaroslav-martinasek-76003-0_550.jpg
DVD „Jaroslav Martinásek – dirigent“ bude v prodeji přímo na místě v den premiéry, poté i v Blanenské informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici. Fotografie: studio Audiovisual

EPILOG

„Nejdůležitější je tomu svému poslání umět obětovat čas, nesmí chybět pevná vůle, odhodlání, chuť a elán. A hlavně, vše musíte dělat s láskou.“


Dalším filmem studia Audiovisual, mapujícím osudy výrazných blanenských osobností, bude co nevidět snímek věnovaný Janu Bobrovi Pořízkovi. Z částí města otec a syn Popelkovi aktuálně zpracovávají dokumenty o Obůrce a Lažánkách.

Jana Franchi