Ekonomika bude ten největší problém, ví předseda ASK Blansko Josef Vrba

16. května 2020, sport, přečteno: 2000×

Blanenští sportovci se již mohou věnovat svým zájmům. Vládní opatření pomíjejí a sportoviště se otevírají. Aktuální je teď ale hrozba zániku klubů nebo omezení jejich činnosti. „Nikdo nám není zatím schopen garantovat podporu ve stejné výši jako v uplynulých letech. Rozhodující v tomto směru bude květen,“ říká Josef Vrba, předseda ASK Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vládní nařízení paralyzovala na jaře takřka veškerou sportovní činnost v republice. V poslední době pomalu ustupují a mohly se tak rozběhnout i sportovní akce. „Naše oddíly, jejich družstva a sportovci obnovují činnost v maximálním možném rozsahu, který jim umožňuje rozvolňování vládních opatření a postupné otevírání sportovišť ve městě,“ říká Josef Vrba a dodává: „Je to velmi složité a náročné. Jednodušší to mají sportovci v individuálních sportech, jako jsou na příklad atleti, tenisté a další. U kolektivních sportů je to složitější, ti se mohou připravovat pouze za předpokladu splnění epidemiologických opatření,“ dodává.

Předseda ASK Blansko Josef Vrba. FOTO archiv města

Bohužel pro velkou část sportovců již soutěžní sezóna skončila, zbytek jarní části tak mohou brát jako prodlouženou letní přípravu na své podzimní ostré zkoušky. „Všechny regionální či národní soutěže, kterých se naši sportovci zúčastňují, byly ukončeny. Opatření se dotkla a určitě i dál se budou dotýkat i soutěží a závodů pořádaných naší TJ a našimi oddíly. K dnešnímu dni již byly zrušeny turistický pochod Za sněženkou do Moravského krasu, volejbalový turnaj O velikonoční vajíčko, závody horských kol Golem, triatlonový závod Blanenský plecháč, atletické závody Memoriál Věry Bušové-Gilkové, volejbalový turnaj smíšených družstev O pohár předsedy TJ, nohejbalový turnaj, plavecké závody o Cenu města Blanska a další. Podle mého názoru to není výčet konečný, protože budeme nuceni, nejenom z důvodu epidemiologických opatření, ale i z ekonomických důvodů přistoupit ke zrušení i dalších závodů a soutěží,“ nastiňuje nepříliš pozitivní situaci Vrba.

Pandemie koronaviru nezasáhla jen do sportovního života klubů, ale poměrně razantně i do ekonomické stránky. V následujících letech tak lze počítat se snížením objemu peněz, které poputují do sportovního sektoru.

„Ekonomika bude ten největší problém. Zatím nejsme schopni kvantifikovat ekonomický dopad, který pandemie a s ní související ekonomická krize bude znamenat. Jediné, co je jisté, že dotaci z rozpočtu města již máme na účtu. Máme podané žádosti o dotace z programu Můj klub ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a z rozpočtu Jihomoravského kraje, ale zda z nich něco obdržíme, zatím není jasné. Dotace z programu Sportuj s námi České unie sportu byly zrušeny. Z jednání s našimi partnery a sponzory víme, že jejich situace je většinou velice špatná. Nikdo z nich nám není zatím schopen garantovat podporu ve stejné výši jako v uplynulých letech. Rozhodující v tomto směru bude květen. Pokud nepřinese zásadní obrat k lepšímu, budeme i my nuceni přijmout drastická opatření k omezení činnosti našich oddílů a klubů,“ hodnotí aktuální ekonomickou situaci předseda ASK.

 

   vložil: Kryštof Severa, redaktor