Pamlsky a konzervy ze sbírky dostali psi z městského útulku

26. června 2020, zprávy z MěÚ, přečteno: 1815×

Zákazníci a zaměstnanci obchodního domu Billa v Blansku i letos podpořili městský útulek pro psy. V tradiční sbírce věnovali téměř tři desítky beden s krmivem a nejrůznějšími pamlsky. Výtěžek sbírky si převzala vedoucí útulku a zástupci města, které útulek pro psy provozuje.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Zákazníci a zaměstnanci věnovali konzervy a pamlsky dohromady za 21 100 korun. Hned za pokladnami obchodního domu stojí speciální box, do kterého mohou lidé odkládat krmivo pro psy celoročně.

Dary pro útulek naplnily 26 krabic. FOTA Michal Záboj

„Naplnit se podařilo 26 beden od banánů, to je opravdu hodně. Letos zákazníci i naši zaměstnanci přispívali poměrně hodně i v době koronaviru,“ popsal vedoucí prodejny Libor Vašín s tím, že sbírka pro útulek v obchodním domě Billa funguje už od roku 2016. 

Vybrat se letos podařilo hlavně konzervy a různé pamlsky. „Máme z toho velkou radost. Tyto konzervy a pamlsky pejsci dostávají za odměnu během celého dne, využíváme je také jako motivaci pro to, aby se psi dobrovolně vraceli do kotců. Navíc někteří starší psi vzhledem k jejich zdravotnímu musejí dostávat konzervy, protože by samotné granule těžko pokousali,“ upřesnila vedoucí útulku Jarmila Jurová. Granule pro psy, které tvoří hlavní část jídelníčku, v útulku zajistila loňská sbírka uspořádaná v blanenské nemocnici. Ty teď pamlsky z Billy doplní.

O psy v útulku se stará Jarmila Jurová.

Útulek pro psy město v Brněnské ulici na starém Blansku zřídilo v roce 2002. Zařízení slouží především pro psy odchycené na území města. Dostávají se do něj ale i zvířata, o která se už majitelé z různých důvodů nemohou starat. Pokud má útulek volnou kapacitu, dokáže přijmout i psy odjinud než z Blanska.

Dary ze sbírky v Bille převzali od vedoucího prodejny Libora Vašína spolu s vedoucí útulku Jarmilou Jurovou také zástupci města – starosta Jiří Crha a jednatel společnosti Služby Blansko, která útulek provozuje.

„Myslím, že město velikosti a významu Blansku útulek pro psy musí mít. Město provoz útulku dotuje z rozpočtu každý rok, tím, jak stoupají náklady, zejména na veterinární péči, léky, krmivo i energie, je částka rok od roku vyšší, letos 726 tisíc korun. I proto jsme rádi, když na podporu zařízení chtějí přispět i milovníci psů. Pravidelně se konají charitativní koncerty nebo sbírky jako nyní ta v Bille. Rád bych za to zaměstnancům i všem lidem, kteří ve sbírce přispěli, poděkoval,“ podotkl starosta Jiří Crha.

V útulku je devět venkovních kotců.

Blanenský útulek může využívat dvanáct kotců. Devět z nich je venkovních a tři vnitřní. Nechybí také karanténní box, do kterého se na sedm dnů dostane každé nově odchycené zvíře. Před dvěma a půl roky útulek dostal také nové zázemí – kancelář a sklad krmiva.

Před dvěma a půl roky útulek dostal nové zázemí.

„Nedávno se také kompletně rekonstruoval karanténní kotec a všechny venkovní kotce dostaly nové boudy, které věnoval dárce jako sponzorský dar. Opravoval se také plot,“ upřesnila vedoucí útulku.

Aktuálně se v zařízení nachází pět psů. Zatím posledním, který se do útulku dostal, je osmiletý kříženec labradora Rocky. „Pejsek má jasnou historii. Bydlel v Blansku u starší paní. Jeho majitelka ale měla úraz a už se o něj nemůže postarat. Rocky není vhodný do hospodářství, kde jsou třeba slepice a další zvířata, je to totiž velký lovec,“ dodala Jarmila Jurová.

Osmiletý kříženec Rocky čeká na nového pána.

Na Rockyho i na to jak útulek funguje, se mohou zájemci podívat vždy v pondělí a ve čtvrtek od 15:00 do 17:00 hodin. Otevřeno je také v sobotu mezi 10:00 a 11:00 hodin. Volné psy určené k osvojení zájemci najdou na webových stránkách útulku.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení