Děti namalovaly, jak bude vypadat Blansko za tisíc let. Z nejlepších prací porota sestavila kalendář

30. listopadu 2020, kultura, přečteno: 1562×

Létající dopravní prostředky ale také celá sídliště vznášející se na létajících ostrůvcích. I tak vidí děti Blansko za tisíc let. Porota už zná vítěze letošního ročníku výtvarné soutěže na na téma Blansko v roce 3020 aneb jaké to asi bude? Výstava prací, která byla připravená v kině Blansko, se kvůli koronavirovým omezením konat nebude. Z nejzdařilejších výtvarných děl porota sestavila kalendář na rok 2021.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Bylo to těžko představitelné téma, ale bezbřehá dětská fantazie zafungovala i v tomto případě. Soutěžící byli vyzbrojení vědeckofantastickou četbou nebo filmy o Harrym Potterovi a Pánovi prstenů a s tématem soutěže si poradili i tentokrát. Někteří sice volili cestu zpátky do pravěku, většina ale opustila Zemi a na vesmírných plavidlech nás nechala putovat mezihvězdným prostorem,” zhodnotila letošní soutěžní práce porota ve složení Eva Holoušová, Irma Charvátová a Bohumil Nečas.

První místo ve III. kategorii pro děti od 10 do 15 let získala Evelína Teslovič.  FOTO: Art-tep

Na obrázcích se Blansko proměnilo v moderní geometrický útvar, někteří jej proměnili v obyvatelný strom. „Lidé zůstali stejní, ale mnozí museli obléknout skafandry astronautů, aby mohli v nových podmínkách žít,” popsali porotci.

Vítězné práce vybrala porota ve složení Eva Holoušová (uprostřed), Irma Charvátová a Bohumil Nečas.  FOTO: Art-tep

Ti letos vybírali z celkem 135 prací. „Na to, že nám práci přerušily dvě epidemiologické vlny, je to pěkné číslo. Díla se dětem opravdu povedla, Moc děkujeme všem, kteří se zapojili,” uvedla Petra Žerníčková z pořádajícího uměleckého spolku Art-tep. „Čekalo nás i jedno překvapení, nejsilnější byla nakonec III. kategorie pro mladé výtvarníci od 10 do 15 let, která v předchozích ročnících obvykle bývala nejslabší,” dodala.

Vítězné práce se každoročně vyhlašují na výstavě v blanenském kině. Ta se letos uskutečnit nemůže. Porota proto vítěze dnes vyhlásila on-line na stránkách Art-tepu. Spolu s oceněnými v jednotlivých kategoriích zveřejnila také seznam autorů nezdařilejší prací, ty budou použity v novém kalendáři na rok 2021.

Cenu starosty města obdržela Natálie Paděrová.  FOTO: Art-tep

„Bohužel se letos kvůli mimořádné koronavirové situaci a opatřením s ní souvisejícím při zahájení výstavy v blanenském kině osobně neuvidíme, což je nám všem moc líto. Plánovali jsme, že V. ročník bude závěrečnou tečkou za výtvarnými soutěžemi na téma Blanensko. O ceny ale nikdo nepřijde, budeme vydávat proběhne 14. prosince od 15.30 – 17.00 budou před Základní uměleckou školou, včetně kalendářů pro všechny děti, jejichž práce v nich jsou otištěné,” doplnila Petra Žerníčková.

Cenu místostarosty Ivo Poláka získala Šárka Altrichterová. FOTO: Art-tep

Výsledky V. ročníku výtvarné soutěžena na téma Blansko v roce 3020 aneb jaké to asi bude?

I. kategorie (porota vyhodnotila jen 3. místo)

3. místo Agáta Koukalová

II. kategorie

1. místo Lucie Ševčíková

2. místo Nikolas Kopecký

3. místo Jan Jakš

III. kategorie

1. místo Evelína Teslovič

2. místo Nikol Kuběnová

3. místo Ondřej Němec.

3. místo Amálie Mullerová

Ve IV. kategorii porota vítěze nevyhodnotila.

Cenu starosty Blanska Jiřího Crhy obdržela Natálie Paděrová.

Cena místostarosty Ivo Poláka získala Šárka Altrichterová.  

Cenu Josefa Vrby z firmy CERGO, která byla spoluorganizátorem soutěže, obdržel Patrik Vais.

Výtvarné balíčky pro děti získají ZŠ Bořitov a ZŠ Salmova Blansko, školy, jejichž žáci se nejvíce zapojili do soutěže-

 

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení