Malířka Hela Kešeová na svých obrazech zachycuje přírodu Moravského krasu

16. května 2021, cestovní ruch, přečteno: 1815×

Pokud si chcete odnést kousek Moravského krasu domů a mít jistotu, že nějakou dobu vydrží, nebo že se na něj můžete dívat každý den, zastavte se někdy v Ochozi u Brna. Právě v této malebné obci v jižní část chráněného území žije paní Hela Kešeová – malířka, která na svých obrazech zachycuje převážně krasovou krajinu. Její díla navíc nesou značku Moravský kras regionální produkt.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Projela jsem velký kus světa. Byla jsem v Indonésii, v Thajsku, což jsou jen ty nejvzdálenější země, ale vždycky když se vracím nebo si vzpomenu, tak ten náš Moravský kras a jeho příroda, jsou nejkrásnější na celém světě. Jinde bych žít nechtěla,“ říká malířka Hela Kešeová.

S Moravským krasem je spjatá velmi pevně. Narodila se v Ochozi v roce 1941 do rodiny se slavnou vápenickou tradicí. Její dědeček Jozef Hudec byl zakladatelem a majitelem vápenek v okolí. Hela Kešeová získala vzdělání výtvarného a ekonomického směru.

Malířka Hela Kešeová ve své Galerii Pod Skalkou. FOTO: Michal Záboj

„Když mi byly asi tři roky, malovala jsem obyčejnou tužkou. Potom mně tatínek moc podporoval v malování a kupoval mi pastely. Chtěla jsem mu udělat radost a tak jsem malovala věci, stromy, všechno co jsem viděla. Začala jsem malovat pastelem, uhlem, potom mistrovskou temperou, až jsem se dopracovala k malbě olejem. Ale to už jsem studovala základní výtvarnou školu a uměleckou školu,“ vzpomíná malířka, která letos oslaví kulaté narozeniny.

Nyní je její nejpoužívanější technikou pastel. Na svých obrazech zachycuje vše, co souvisí s Moravským krasem. Časté jsou u ní přírodní motivy, sakrální stavby nebo různá zátiší. Na svém obraze ale zvěčnila také poustevníka, který kdysi žil v jeskyni nedaleko Habrůvky.

Motivem na obrazech bývá příroda Moravského krasu. FOTO: Michal Záboj

„Nemohu ale říct, co maluji nejčastěji. Maluji to, co mne osloví. A protože prý mám fotografickou paměť, už dopředu vidím, jak ten obraz bude vypadat. V každém případě musí být realistický. Musí to odpovídat skutečnosti,“ popisuje Hela Kešeová.

Její obrazy se objevily na mnoha výstavách u nás ale i v zahraničí. Díla putovala také do soukromých sbírek v Rakousku, Albánii, Chorvatsku, Holandsku, Londýně, New Yorku a Austrálii. „Poslední obraz jsem malovala do Itálie. Volal mi pán, že jeho manželka pochází ze Sloupu a její babička mívala obraz sloupského kostela, který se pak ale ztratil. Obraz jsem mu namalovala podle fotografie. Paní ho dostala k narozeninám a byla z něj opravdu nadšená. A já jsem šťastná, když lidem mohu udělat radost,“ svěřuje se umělkyně.

Hela Kešeová pracovala dlouhá léta jako sekretářka v brněnské Zbrojovce.  Byla přebornicí v psaní na stroji a zúčastnila se řady tuzemských i mezinárodních soutěží v této disciplíně včetně mistrovství světa. První ateliér si zařídila v Bukovince. Pak se vrátila do svého rodného domu v Ochozi, kde si zařídila ateliér a v roce 2014 také vlastní Galerii Pod Skalkou. 

„Teď sem bohužel nikdo nechodí, protože je koronavirová doba. Loni jsem třeba prodala jen dva obrazy. Jinak jsem mívala otevřeno každou sobotu od 10:00 do 16:00 hodin. Lidé se ale mohou ozvat také telefonicky,“ říká Hela Kešeová.

Obrazy nesou označení Moravský kras regionální produkt. FOTO: Michal Záboj

Všechny obrazy z jejího ateliéru nesou označení Moravský kras regionální produkt. Na webových stránkách Místní akční skupiny Moravský kras se o malířce píše: „Paní malířka Hela Kešeová oslavuje svými obrazy lesy a přírodu rodného kraje. Ve svém ateliéru zachycuje na obrazech pomíjivou krásu ročních období. Obrazy jsou vyráběné různými výtvarnými technikami.“

Sama Hela Kešeová je na zisk certifikátu, který označuje, že její obrazy jsou specifický regionální produkt, hrdá. „Velice si toho vážím. Je to krásné ocenění mých obrazů. Některé jsou již historické, například Kaplička sv. Norberta v Ochozi, kterou jsem namalovala již v roce 1957. Protože jsem malířka Moravského krasu a všech jeho krás, tak značka Moravský kras regionální produkt je vizitkou,“ dodává malířka z Ochozi u Brna.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení