Běžci vyrazili na Běh poselství napříč okresem

13. října 2021, sport, přečteno: 1272×

Běh je přirozeným pohybem člověka. Běžíme, když utíkáme před nebezpečím, jindy třeba z nenadálé radosti. Běhá se o závod na nejrůznější standardizované vzdálenosti nebo prostě odněkud někam. Vždy na počátku října běháme v partě přátel napříč okresem Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Přeběhli jste někdy okres? Na akci pořádané  blanenským spolkem Horizont to za uplynulé čtvrtstoletí dokázala spousta běžců. Je to však stále výzva a příležitost, jak strávit neděli v přírodě našeho regionu. V pohybu a s kamarády běžci. Letos 39 běžců vyběhlo v neděli 3. října v 11:00 hodin z nejnižšího místa okresu (Adamov 236 m) do nejvyššího bodu okresu Blansko (Skalky 730 m). Běží štafety i jednotlivci.  V případě štafet se skupinka přesouvá na kolech a vždy jeden člen běží. Zúčastnit se mohou neomezeně velké skupiny běžců (štafetovým způsobem) i jednotlivci starší 18-ti let. Startovné se neplatí.

Čtrnáct roků se běželo od severu k jihu kolem řeky Svitavy. Patnáctý ročník započal novou tradici na nové trase z nejnižšího do nejvyššího bodu okresu Blansko na radiolokační stanici Skalky u Benešova (730 m.n.m.). Zdolání tratě není závodem, přesto jsou časy měřeny a rekordy zaznamenávány do Knihy rekordů. V případě štafet jede skupinka na kolech a vždy jeden člen běží. Intervaly střídaní nejsou stanoveny. Zúčastnit se mohou neomezeně velké skupiny běžců (štafetovým způsobem) i jednotlivci (starší 18-ti let).

Akce nese od prvního ročníku podtitul Běh poselství a navazuje tak na dávnou tradici, kdy se různá poselství a zprávy předávaly prostřednictvím běžců. Tím hlavním poselstvím byl odpočátku životní styl. V době komercionalizace běžeckého světa získalo konkrétnější podobu: RUN FREE! Je to jednoduché heslo legendárního Caballo Blanca, hrdiny knihy Born to Run. Běhej svobodně, jak se Ti to líbí. Chceš běžet o závod, běž. Je jedno, jestli bos, v sandálech nebo v nejvyšší třídě běžecké obuvi světové značky.

Milan Daněk

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení