Blansko podpoří Ukrajinu. Připravuje ubytování, zřídilo nonstop linku. V úterý zazní charitativní koncert pro Ukrajinu

27. února 2022, tiskové zprávy, přečteno: 2871×

Možnost ubytování pro ty, kteří prchají před válečným konfliktem z Ukrajiny, finanční pomoc i další formy podpory připravuje pro lidi z válkou zasažených oblastí Blansko. Na svém mimořádném jednání o tom v neděli odpoledne rozhodlo vedení města. Situaci bude řešit také bezpečnostní rada města, kterou starosta svolal na pondělí dopoledne.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

„Město připravuje ubytovací kapacity, které může obratem poskytnout, pokud bude třeba. Pro ty, kteří v souvislosti s krizí na Ukrajině potřebují jakoukoliv pomoc, nebo ji naopak chtějí nabídnout, jsme už zřídili e-mail pomocukrajine@blansko.cz. Od pondělního dopoledne město zřídí také speciální telefonní linku na telefonním čísle 725 112 566, která bude fungovat nonstop,“ uvedl po mimořádném jednání vedení města starosta Blanska Jiří Crha.

Krizová linka bude sloužit pro ty, kteří hledají možnost ubytování, volat na ni ale mohou také lidé, kteří mají možnost ubytovat Ukrajince prchající před válečným konfliktem. Blansko bude s její pomocí zajišťovat také dalších formy pomoci, které jsou v možnostech města, třeba přestup ukrajinských dětí do některé z mateřských či základních škol v průběhu školního roku a podobně.

„Jsme v kontaktu s Jihomoravským krajem, Charitou a dalšími. Aktuální kroky podnikáme tak, aby vše bylo koordinované a pomoc se zbytečně netříštila. Máme například informace, že zatím není třeba shromažďovat materiální pomoc, jakmile tato potřeba nastane a bude zřejmé, co konkrétně je třeba, jsme samozřejmě připraveni zapojit se i do ní. Reagovat budeme také na další požadavky, které přijdou prostřednictvím kraje,“ vysvětlil starosta Blanska.

Na jižní Moravě je nyní podle informací z vedení kraje dostatečná kapacita pro ubytování lidí utíkajících z válkou napadené Ukrajiny v uprchlickém táboře Zastávka u Brna. „Chceme být ale připraveni, pokud bude třeba více míst. Ubytování už nyní chceme nabídnout také těm, kteří budou do Blanska směřovat třeba za příbuznými, kteří zde už žijí a pracují,“ dodal Jiří Crha.

Blansko na pomoc Ukrajině poskytne také mimořádnou finanční pomoc, její výši bude na svém úterním zasedání projednávat rada města. Konkrétní částku poté schválí zastupitelé na svém jednání 15. března. Podrobnosti k aktuální situaci a možnosti zapojení bude na svém pondělním zasedání řešit také bezpečnostní rada města. 

Další finanční podporu by měl poskytnout charitativní koncert pro Ukrajinu, který na úterý 1. března od 18 hodin v Dělnickém domě připravuje Kultura Blansko ve spolupráci Oblastní charitou Blansko. Příchozí budou moci potřebným v zasažených oblastech přispět dobrovolným vstupným ale také koupí některého z děl nejen blanenských umělců – výtvarníků, sochařů i fotografů.

Další formy pomoci sbírají i nabízejí pracovníci Oblastní charity Blansko také pomocí krizové linky na číslech 516 410 668 nebo 737 234 078, která jsou jsou k dispozici nonstop.

K dispozici je také krizová linka psychologické pomoci pro ukrajinské občany, kteří momentálně žijí na území Jihomoravského kraje. Zřídil ji Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Na lince jsou k dispozici rusky i česky mluvící studenti posledního ročníku psychologie s ukončeným výcvikem v krizové intervenci pod supervizí odborného garanta. 

Pomoc aktuálně nabízí také Ministerstvo vnitra. V provozu je nonstop fungující infolinka Ministerstva vnitra +420 974 801 802. Ta nabízí informace o aktuální situaci na Ukrajině i praktické pobytové informace. V této souvislosti je k dispozici i e-mailová adresa ukrajina@mvcr.cz.

Aktuální informace týkající se dění na Ukrajině a zejména pomoci ukrajinským občanům žijícím na území České republiky najdou zájemci také na webových stránkách Ministerstva vnitra (www.mvcr.cz/ukrajina).

Finanční příspěvky na humanitární pomoc Ukrajině už vybírá celá řada organizací. Lidé mohou pomoci finančně například přes účet SOS Ukrajina, který zřídila organizace Člověk v tísni. Na kontě 0093209320/0300 se jen za prvních čtyři dny po ruské invazi na Ukrajinu podařilo shromáždit přes 250 milionů korun.

Sbírku na podporu lidí zasažených konfliktem na Ukrajině, která bude sloužit k zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické prostředky či přístřeší, vyhlásila například Charita Česká republika. Na sbírkový účet: 55660022/0800, variabilní symbol 104 už vyčlenila ze svého z krizového fondu urgentní humanitární pomoc ve výši půl milionu korun. 

Pomoc například s kontaktováním příbuzných, možností získat víza nebo informace o podmínkách přestupu na některou z mateřských či základních škol v kraji najdou zájemci také na webových stránkách Centra pro cizince JIhomoravského kraje. Jeho pracovníci jsou k dispozici na čísle +420 541 658 333 nebo e-mailu cizincijmk@jmk.cz.

Brno pro Ukrajinu – seznam sbírkových míst a další aktualizace ohledně humanitární pomoci na území města Brna.

MUNI – dobrovolnické centrum a aplikace pro dobrovolníky (pro studenty i veřejnost)

Databáze pro neziskové organizace v celé ČR.

Web shrnující pomoc Ukrajině, který vytvořilo uskupení Milion chvilek pro demokracii.

Morální podporu už Blansko vyjádřilo jako jedno z prvních měst v úterý 22. února 2022 vyvěšením ukrajinské státní vlajky na radnici. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení