Náměstí Republiky se dočká rekonstrukce, přibude zeleň i místa k posezení

14. března 2022, tiskové zprávy, přečteno: 3964×

Asfaltová plocha bez dalšího využití, jeden strom a velké parkoviště, tak v současnosti vypadá část centrálního blanenského náměstí Republiky. Ne na dlouho. Za pár týdnů by se nevzhledná část náměstí měla začít proměňovat. Díky připravované rekonstrukci se lidé dočkají nových zelených ploch, dostatečného množství míst k posezení nebo třeba bezbariérové spojnice s ulicí Seifertovou. Město nyní hledá zhotovitele, který by se do prací pustil už letos v květnu, hotovo by mělo být o prázdninách. Práce podle odhadů přijdou na zhruba deset milionů korun.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Část náměstí Republiky navazující na nedávno upravený prostor Poduklí je stále v původním stavu. Byť tudy projde několik tisíc lidí denně, nenabízí tato plocha ani stín, ani prostor k odpočinku, velkou část zaujímá poměrně neuspořádané parkoviště, ani jeho okolí ale nepůsobí nijak útulně. Je to škoda. Připravované úpravy by měly prostranství zútulnit a oživit a rozšířit tak nabídku míst, kde lze v centru Blanska trávit čas nebo si jen na chvíli odpočinout,“ vysvětluje starosta Jiří Crha. 

Severní část náměstí Republiky připomíná jedno velké parkoviště. Po rekonstrukci by měla nabídnout také prostor pro relax, podobně jako nedaleké Poduklí. FOTO: Michal Záboj

Připravovaná regenerace části náměstí Republiky se zaměří na zpevněné plochy náměstí, chodníky, veřejné osvětlení i netradičně uspořádaný mobiliář.

„Stávající asfaltové plochy nahradí různé typy dlažby i zelené plochy s různými druhy vzrostlé vegetace. Prostorově přeřešeno bude také současné parkoviště, které nyní zaujímá podstatnou část upravované plochy. Nově se parkoviště lépe uspořádá a jeho plocha se díky tomu zmenší, počet parkovacích míst ale  zůstane zachovaný. Parkoviště od zbylé plochy náměstí také vizuálně oddělí nová zídka doplněná zelení,“ popisuje úpravy Jiří Svoboda z investičního oddělení městského úřadu.

Regenerace náměstí má nabídnout rozšíření zelených ploch i mobiliáře. 

Na celé ploše přibydou lavičky i nové osvětlení, vylepšení se dotkne také terasy oddělující náměstí Republiky od Seifertovy ulice. I na nich se objeví nové lavičky. Podrobný situační plán najdete zde

„Schodiště vedoucí mezi kaskádami kolmo k Seifertově ulici zůstane zachované, boční cesta se ale promění v bezbariérovou rampu, po níž se z náměstí pohodlně dostanou imobilní lidé nebo rodiče s kočárky dál směrem ke škole, školce či nemocnici,“ plánuje blanenský starosta Jiří Crha. 

„Věřím, že místní připravované úpravy ocení. Nedaleké Poduklí, které loni oživila nová kavárna, je zejména v létě vyhledávaným místem. Zatraktivnit i zbylou část náměstí nám přijde logické,“ dodává starosta.

Auta nově zaberou menší část prostoru, míst pro parkování přitom neubyde.  FOTO: Michal Záboj

Firmy, které mají zájem se o regeneraci náměstí Republiky ucházet, mohou své nabídky posílat do 22. března do 9:00 hodin. Podrobnosti najdou zájemci na profilu zadavatele.  

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení