Oldřich Kučera z Blanska oslavil sto let. Pamatuje Hitlera i bombardování

23. listopadu 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 1437×

Neuvěřitelných 100 let oslavil pan Oldřich Kučera z Blanska. Gratulovat mu přišli zástupci města a komise pro občanské záležitosti. „Recept na dlouhověkost nemám, nikdy jsem nesportoval, byť jsem se o to pokoušel, nedělám nic mimořádného. Ale možná za tím jsou moje zájmy – výtvarné umění, zájem o historii a především četba knih,” přemítal stoletý pamětník a vášnivý čtenář v rodinném domku na okraji Blanska, kde žije.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Do městské knihovny tatínek chodil opravdu do posledních sil. Občas až za ně, když se vydal za knihami, ale už neměl sílu do města dojít a my jej po cestě museli zachraňovat. Knihami je běžně obklopený celý den, má jich kolem sebe na gauči i na stole desítky,“ potvrdila při neformální oslavě kulatého jubilea dcera Irena Dostálová, která spolu s manželem oslavenci v jeho domě denně vypomáhá.

Oldřich Kučera oslavil sté narozeniny. FOTO: Pavla Komárková

Tomu, že rodák pocházející původně z Růžové ulice oslaví stovku, přitom mnoho nenasvědčovalo. Jako dítě byl totiž vážně nemocný a rodiče byli smířeni s tím, že se nedožije dospělosti. Nakonec překonal nemoc i nucené nasazení v Adamově za druhé světové války a přežil všechny své vrstevníky.

„V roce 1939 jsem v Brně osobně potkal Adolfa Hitlera, byl ode mě tak na šest, sedm metrů. Zažil jsem i bombardování Blanska v roce 1945. Při náletu jsem rodiče hodil na zem a lehl si na ně. Slyšeli jsme detonace, Ježkova fabrika pak byla v plamenech a všude kouř,“ vzpomínal Oldřich Kučera nad knihou fotografií Blansko včera a dnes, která byla spolu s dárkovým košem i peněžními poukazy součástí dárků od města.

„Tohle všechno znám velice dobře. Historií se zabývám pořád, bez toho nemůžu být,“ přiznal nad dobovými fotografiemi milovník blanenské historie a donedávna také pravidelný návštěvník všech besed a přednášek v Muzeu Blanenska. Sám vystudoval grafickou školu a celý život v Blansku pracoval jako grafik a výtvarník, novodobé dějiny města tak má v malíčku.

FOTOGALERIE
Oldřich Kučera z Blanska oslavil sto let. Pamatuje Hitlera i bombardování

Oldřich Kučera oslavil sté narozeniny. Za město mu pogratulovala i členka Komise pro občanské záležitosti Zdenka Kostrejová. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  5

„Pan Kučera je velice sečtělý, stále se zajímá o všechno dění, jak kulturu, tak politiku, historii nebo zeměpis. Moc rád čte a svými vědomostmi vždy oslní,“ potvrzuje i vedoucí pečovatelské služby Iveta Čípková, která spolu s kolegyněmi Oldřichu Kučerovi vypomáhá až od jeho devadesátin, kdy zůstal v domě bez manželky. „Stále se pohybuje bez pomůcek, v létě rád sedává na zahrádce u domu. Je vždy milý, na nic si nestěžuje, nic ho nebolí,“ chválí jediného stoletého klienta blanenské pečovatelské služby.

Jubilant, kterého v poslední době trápí hlavně horšící se sluch a zrak, si rád pospí, knihám se totiž často věnuje i pozdě do noci. „Myslím, že k té stovce, kterou tatínek oslavil, pomáhá i fakt, že má stále svůj prostor, nikdo ho neomezuje, je ve svém. Nemá se špatně, nic speciálního ale s postupujícím věkem nedělá. Změnilo se ale třeba to, že nikdy nemlsal, teď má rád všechny sladkosti, čokolády, karamelky, hašlerky. A pořád platí, že si občas dopřeje i pivo nebo slivovičku,“ prozradila dcera Irena Dostálová. Právě sklenkou piva si Oldřich Kučera slavnostně připil i v pátek 4. listopadu, v den svých 100. narozenin.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení