Zlaté dno řemesel a živností v Blansku – Julius Gümpl, Otto Gümpl, obchodníci v Blansku

13. listopadu 2022, historie, přečteno: 1220×

Jednopatrový dům v centru Blanska na dnešním náměstí Svobody čp.10 založil Julius Gümpl (1872 – 1932). Byl obchodníkem s potravinami a koloniálním zbožím. Svého syna Ottu nechal vystudovat na obchodní akademii v Brně a poslal jej na zahraniční praxi do Berlína, kde se Otto stal majitelem kina.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V roce 1932 se Otto vrátil do Blanska, převzal dům i obchod. Dům na náměstí nechal zbořit a na jeho místě postavil v roce 1936 nový dům ve slohu funkcionalistickém. Moderní velké celoplošné skleněné výklady obchodu včetně skleněných tabulí oble tvarovaných byly velmi efektní. Do podlahy vchodu dal položit keramickou mozaiku „J.G. 1880 – 1932“ na paměť svého otce.

Gümplův dům v první polovině 20. století – první vpravo. FOTO: archiv Pavla Svobody

Průjezd do dvora nechal zřídit jako obchodní pasáž s výkladem. Jeho obchodní dům měl dvě části, nalevo na velké ploše byl obchod textilem všeho druhu, včetně koberců a zboží galanterního, napravo byla menší prodejní plocha pro potraviny a zboží koloniální. Mezi těmito prodejnami byla prosklená kancelář majitele obchodu.

Reklama firmy z roku 1935. FOTO: archiv Pavla Svobody

Byt majitele firmy a jeho rodiny byl v poschodí. Manželka Otto Gümpla byla známá blanenské dětská lékařka. Za domem byl dvůr se sklady zboží a na něj navazovala zahrada se zděným altánkem v romantickém slohu. Na konci zahrady byla zeď s dveřmi, které vedly do Růžové uličky.

Po příchodu okupantů v roce 1939 byl Otto Gümpl zatčen a žalářován v Ostmarce (Rakousko). V rakouském žaláři získal dovednosti štukatérské  a stal se také zručným dřevořezbářem, a to v oboru výroby lulek, čibuků, fajek. Dočkal se konce války a vrátil se do Blanska.

Propagační leták firmy z roku 1933. FOTO: archiv Pavla Svobody

Ve čtyřicátých letech 20. století byl obchod  převeden do státního vlastnictví. Rodina Gümplova     se později přestěhovala do nově vybudovaných bytů vedle městské radnice. V původním domě Gümplových se vystřídala řada firem (obchod s nábytkem, česká spořitelna atd). Dnes je sídlem firmy Viet center s.r.o..

Pavel Svoboda

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení