Vydejte se na zámek na houby nebo za velkými šelmami

7. května 2023, kultura, přečteno: 863×

Na blanenském zámku se v muzeu chystají další dvě výstavy. Ve čtvrtek 11. května se vernisáží veřejnosti otevřou výstavy v Multimediální síni blanenského zámku a v zámeckém sklepení, které potrvají do konce října.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Multimediální síň zámku obsadí indičtí tygři, na které se objektivem zaměřuje profesionální fotograf Vladimír Čech ml. Je jen málo zvířat, která by vzbuzovala tolik emocí a estetických vjemů jako je indický tygr. Je jen málo takových míst, která by spojovala dějiny lidské kultury a krásu přírody jako je indický Ranthambore. Pohled do života majestátních a kulturně významných šelem prostřednictvím velkoformátových fotografií doplněný komentářem přírodovědce Vlastislava Káni.

V muzeu bude výstava fotografií tygrů. FOTO: Vladimír Čech ml.

Výstava i doprovodný program zabrousí také do světa tygří anatomie, fyziologie a fylogenetického vývoje. Po skončení výstavy autor věnuje šest velkoplošných fotografií největším přispěvatelům na adopci tygra v ZOO Brno. Můžete se jím stát i vy. V rámci doprovodného programu proběhne řada zajímavých akcí. Dílna v podání uměleckého spolku Art-tep a několik zajímavých přednášek.

V zámeckém sklepení pak bude instalována výstava o houbaření. Typicky česká činnost, která v zápalu nikterak nezaostává za sportem nebo oblibou hořkého moku, je houbaření a svět kolem hub. Kdo na houbách byl, ví, co jsou šelestící větvě ve větru, ví, co ho pudí jít pátrat do hlubin lesa, houštin a zmolí. Kdo nebyl, možná po zhlédnutí této výstavy zahoří tím podivným žárem. V zámeckém sklepení se budete cítit, jako byste je zrovna sbírali. Nenechte si ujít ani přednášku předního znalce v rámci Sousedské univerzity, která proběhne 12. května v blanenském kině.

Všechny dotazy rádi zodpovíme na čísle 725 952 592, nebo na e-mailové adrese info@muzeum-blanenska.cz.

Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení