Na hřbitově skončila stavba nového kolumbária

4. dubna 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 589×

Na městském hřbitově přibyly další schránky pro ukládání uren s ostatky zemřelých. Nové kolumbárium vzniklo ve vstupní části pohřebiště u obřadní síně. Ve třech blocích nabízí 117 schránek s prostorem pro uložení až 234 uren.

„O tento typ ukládání ostatků zemřelých je velký zájem. Kapacita dvou původních kolumbárií už nestačila, proto se město rozhodlo postavit tři nové bloky pro ukládání uren,“ uvedl vedoucí odboru správy a rozvoje města Milan Vítek.

Nové kolumbárium nabízí prostor pro uložení až 234 uren. FOTO: Michal Záboj

Na hřbitově dosud byla dvě původní kolumbária pro asi 160 uren. S výstavbou dalšího objektu se kapacita více než zdvojnásobila. V současné době už jsou místa v novém kolumbáriu zamluvená. Zájemci se mohli předem hlásit u provozovatelky hřbitova.

„V současné době je kapacita kolumbária naplněná. Budeme ještě všechny zájemce obvolávat. Další místa by se tak uvolnila, jen pokud by někdo odmítl,“ upřesnila provozovatelka blanenského hřbitova Magdaléna Raabová.

FOTOGALERIE
Na hřbitově skončila stavba nového kolumbária

Nové kolumbárium nabízí prostor pro uložení až 234 uren. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  16

Stavba podle návrhu architektky Moniky Sirné začala loni na podzim a přišla na asi 2,5 milionu korun bez DPH. Součástí byly i terénní úpravy v okolí nového kolumbária.

Před objektem vznikl centrální středový ostrůvek se zelení, kam byl přemístěn kříž (památka obětem II. světové války). Nové jsou také zpevněné plochy, mobiliář, veřejné osvětlení i zeleň.

Drobných oprav se dočkala také dvě původní kolumbária, na kterých byly provedeny opravy klempířských prvků a nátěry. Upraven byl také prostor před obřadní síní a nový vstup na hřbitov u urnového háje.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení