V Blansku díky dotacím obnoví kostelní věže

24. června 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 2807×

Městský úřad Blansko i letos pokračuje v podpoře obnovy nemovitých i movitých kulturních památek. V letošním roce se mu v tomto úsilí dostalo významné podpory Ministerstva kultury ČR, které z programu určeného na obnovu památek v regionech přidělilo blanenskému správnímu obvodu celkovou dotaci ve výši 640 000 Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Z této částky bude podpořeno 6 projektů zaměřených na údržbu památek na Blanensku, z toho dva přímo v Blansku.

Dřevěný kostelík, který letos oslavil 75. výročí přestěhování do Blanska, dostane příspěvek na impregnaci dřevěného obložení věže, kterou je nutno pravidelně obnovovat.

„Do věže“ shodou okolností míří i druhá dotace. Věž kostela Sv. Martina, která v současnosti není přístupná veřejnosti, bude zpřístupněna díky dotaci na renovaci schodiště a úpravě okna ve zvonovém patře. Turisté i místní tak dostanou možnost prohlédnout si město z výšky a na vlastní oči spatřit blanenský Poledník, jeden z nejstarších zvonů na Moravě.

Z mimoblanenských památek získala podporu Švýcárna v Josefovském údolí, kostel v Lipovci na nutnou opravu omítky, větrný mlýn v Rudici, kde je zapotřebí odstranit dopady statického zajištění objektu na interiér a jedna movitá památka – socha Sv. Šebestiána v Doubravici z období vrcholného baroka. Všechny plánované akce musí být dle dotačních podmínek dokončeny do konce roku, z obnovených památek se tak budou moci obce těšit už letos.

Další finanční prostředky na obnovu památek může Blanensko získat také z dotací Jihomoravského kraje, zde však výsledky dotačního řízení stále nejsou známy.

Zpřístupněná věž kostela Sv. Martina nabídne vyhlídku na střed města.