Blansko navštívil prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou

27. září 2023, tiskové zprávy, přečteno: 2510×

Namísto školních výletů a turistů zaplnili v úterý 26. září odpoledne okolí Domu přírody Moravského krasu starostové. Ještě před nimi ale členové Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky. Místo turistického vláčku totiž krátce po čtvrté hodině zastavila poblíž dřevěného mostku přes ponornou říčku Punkvu prezidentská kolona. Prezident České republiky Petr Pavel společně s manželkou Evou Pavlovou navštívili během své dvoudenní návštěvy Jihomoravského kraje také Blansko a Moravský kras. A setkání s více než třemi desítkami starostů obcí na Blanensku bylo jedním z bodů jejich programu.

„Nechci vám dávat přednášku, rád bych slyšel od vás, co vás trápí a co jsou témata, se kterými bych vám jako prezident mohl pomoci,“ řekl na úvod setkání se starosty Petr Pavel a otevřel tak prostor pro směsici témat od vysokých nákladů na pořizování čistíren odpadních vod, přes dopravní infrastrukturu regionu a výstavbu silnice I/43, až po odpadové hospodářství, školství nebo zdravotnictví.

Prezidenta Petra Pavla s manželkou Evou Pavlovou přivítal starosta Blanska Jiří Crha spolu se zástupkyní vedoucí Domu přírody Moravského krasu Vladimíra Zemánková. FOTO: Jiří Havel Nejezchleb

„O zubaře jsme v Adamově přišli před dvanácti lety po rozpadu Adastu, teď přicházíme o praktiky, pediatry sice ještě máme, ale pokud můžete tlačit na nějaké systémové změny, prosím o ně,“ žádal například starosta Adamova Roman Pilát.

„Vnímám to jako systémový problém. Ten zdarma připravuje odborníky, kteří ale nemají povinnost tomu systému nic vrátit. Jen 70 procent zubařů má smlouvu s nějakou zdravotní pojišťovnou, zbytek dělá privátně. Pomohla by zde jistá forma závazku, třeba kdyby každý musel registrovat určitý počet pacientů přes pojišťovnu,“ uvedl Petr Pavel s příslibem, že se téma pokusí řešit i s ministrem zdravotnictví.

V debatě, které se kromě starostů účastnil také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, senátorka Jaromíra Vítková, poslankyně a místostarostka Lenka Dražilová či poslanec Jan Hrnčíř, se prezident dotkl také snahy o snižování administrativní zátěže obcí nebo snahy o posilování jejich pravomocí.

Z rukou starosty Blanska Jiřího Crhy, který debatu v Domě přírody Moravského krasu moderoval, pak prezident přijal dar v podobě regionálních výrobků a litinové věžičky symbolizující znak města Blanska.

„Děkuji. Určitě na Pražském hradě najdu místo, kde ji vystavím. Uvažuji o nějaké galerii, aby se i veřejnost mohla podívat na dary, které dostávám,“ slíbil prezident před tím, než kolem davu příznivců, kteří jej přišli pozdravit, zamířil do turistického vláčku. V něm se i se svým doprovodem přesunul do Punkevních jeskyní.

FOTOGALERIE
Návštěva prezidenta Petra Pavla v Blansku a v Moravském krasu

 Prezident na návštěvě Punkevních jeskyní. FOTO: David Petřík 

Celkem fotografií:  31

Prohlídku podzemí pak prezident absolvoval ve svižném tempu v doprovodu ředitele Správy jeskyní České republiky Lubomíra Přibyla, hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha i starosty Blanska Jiřího Crhy. Oproti původnímu plánu po prohlídce suché části jeskynního komplexu a dna Macochy prezident přidal i jedno zastavení – vodní plavbu po říčce Punkvě doplnil také o pěší prohlídku Masarykova dómu. „Ten dosud navštívil jen jeden úřadující prezident, v září 1921 to byl prezident Tomáš Garrigue Masaryk, po kterém je tento dóm pojmenován. Po 102 letech tak budete druhým prezidentem ve funkci, který sem zavítá,“ okomentoval vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jakub Gabriš.

Před osmou hodinou večerní se pak prezident přesunul do blanenského kina na debatu, kterou zorganizoval server Seznam Zprávy. Před kinem jej přišli pozdravit místní, uvnitř Petra Pavla přivítal zaplněný sál a také dlouhý potlesk.

„Předsevzali jsme si změnit atmosféru, nastavit otevřenost hradu, být mnohem srozumitelnější v domácí politice, dávat jasně najevo, jaké jsou moje priority zejména v domácí politice, snažím se stále dodržovat i to, co jsem zmiňoval i v kampani, že nebudu stranit ani vládě, ani opozici,“ řekl Petr Pavel hned v úvodu na výzvu moderátora a šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka a novinářky Marie Bastlové, aby zhodnotil první půlrok ve funkci hlavy státu a to, v čem se liší od svého předchůdce.

Debatu s prezidentem poslouchal zaplněný sál blanenského kina. FOTO: Jiří Havel Nejezchleb

Připomněl, že problémy jsou všude stejné. „Chybí dostupnost lékařské péče v okrajových částech kraje, problémy jsou i s dopravní infrastrukturou, když třeba cesta z Brna do Znojma trvá i dvě hodiny,“ zmínil prezident. Došlo ale také na pochvaly. „Jižní Morava vyniká v oblasti vzdělávání i dostupnosti škol všech typů. Je na vedoucí pozici mezi všemi kraji, pokud jde o podporu podnikání a inovace. Tím se určitě můžete pochlubit a být pro ostatní inspirací,“ pochválil prezident.

V druhé části večera se pak do debaty na pódiu zapojil také starosta Blanska Jiří Crha, místopředsedkyně Okresní hospodářské komory Romana Špačková a ředitel Univerzitního kina Scala Radek Pernica. Do debaty tak přibyla i regionální témata, moderátoři zmínili třeba rozpad velkých podniků po revoluci.

„Je pravdou, že podniky jako je Metra, ČKD a Adast zaměstnávaly před revolucí asi 12,5 tisíc lidí. Ve dvacetitisícovém městě to znamená, že prakticky v každé rodině byl někdo, kdo byl v jednom z těchto tří podniků zaměstnaný. Tyto podniky dávaly práci, ale také určovaly život ve městě, zakládaly sportovní kluby, organizovaly také kulturní a společenský život. Není to ale tak, že by Blansko bylo městem velkých opuštěných areálů. Tyto areály jsou z velké většiny díky šikovnosti místních zaplněny menšími firmami, které tu podnikají, řada lidí našla také uplatnění v nedalekém Brně,“ zmínil například starosta Jiří Crha. 

Do debaty s prezidentem se zapojil také starosta Blanska Jiří Crha, místopředsedkyně Okresní hospodářské komory Romana Špačková a ředitel Univerzitního kina Scala Radek Pernica. FOTO: Jiří Havel Nejezchleb

Prezidenta pak na podnět moderátorů požádal o pomoc při snaze o dořešení stavby dálnice z Brna do Svitav. „Dopravní infrastruktura je jedním z bodů, na které se chci zaměřovat, když není dobré dopravní napojení, brzdí nás to v rozletu,“ reagoval Petr Pavel.

Témat debaty ale byla celá řada, i díky tomu, že veřejnost měla možnost posílat předem dotazy na prezidenta, šanci zeptat se na cokoliv dostali ale také lidé přímo v sále. Čtvrtý prezident České republiky a celkově dvanáctý prezident od založení samostatného Československa se tak v odpovědích dotkl například spolupráce s ministry, nastavování domácí i zahraniční politiky, procesu jmenování ústavních soudců, zmínil důležitost ochrany životního prostředí, zapojení mladých lidí do politiky, zrovnoprávnění registrovaného partnerství, podporu spolků a zájmových sdružení, došlo ale i na prezidentův oblíbený sport – hokej.

Na závěr pak témata doplnil dotaz na nákup letounů F-35 nebo otázka moderátorů, zda Petra Pavla jeho práce skutečně baví a není v rozporu s tím, jaká měl před nástupem do funkce očekávání.

„Práce na postu prezidenta mě opravdu stále baví. Tato funkce má mnohem širší záběr než cokoliv, co jsem dosud dělal. Šel jsem ale do toho s tím, že se chci učit, ne proto, že se chci bavit. Věděl jsem, že to bude perná práce. Vždycky mě ale lákaly výzvy. Setkání, která absolvuji, jsou zatím z velké části pozitivní a to mi za to stojí,“ zhodnotil na závěr prezident Petr Pavel, který i podle účastníků setkání po celou dobu působil velice uvolněně a otevřeně.

„Bylo mi ctí i potěšením. Děkuji, Petr Pavel,“ zapsal do Kroniky návštěv města Blanska úřadující prezident České republiky.

Před návštěvou Blanska prezidentský pár v úterý dopoledne navštívil Brno, kde se prezident setkal se zástupci Jihomoravského kraje i města Brna, ale také se zástupci místních firem. Po přespání na Skalním mlýně pak manželé Pavlovi s doprovodem ve středu 27. září zamířili na Břeclavsko na setkání se starosty obcí zasažených tornádem a návštěvu archeologického naleziště Hradisko u Mušova. Dvoudenní program ukončuje také debata s občany v obci Hrušky.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení