Na náměstí Republiky dorazil vánoční strom. Přijďte se podívat na jeho rozsvícení

20. listopadu 2023, tiskové zprávy, přečteno: 3068×

Loučila se s ní celá rodina, desetimetrovou okrasnou jedli ojíněnou, která zdobí centrální náměstí v Blansku, totiž rodina Konečných z Olomučan vypěstovala doma na zahradě od malého stromečku. V pondělí 20. listopadu putoval košatý strom na náměstí Republiky. Až do ledna tam bude strom dělat radost všem, kteří do centra města přijdou načerpat vánoční atmosféru.

„Jedle je sice krásná, ale na poměry naší zahrady už byla veliká. Těžko jsme se s ní loučili, ale rozhodli jsme se, že je čas ji nahradit. Než ji jen tak skácet, bylo nám milejší ji raději darovat, proto se nám líbil nápad, že by mohla být vánočním stromem v centru Blanska, kde může udělat radost ještě i dalším lidem,“ vysvětluje Eva Konečná z Olomučan.

Desetimetrová jedle ojíněná od manželů Konečných z Olomučan už zdobí náměstí Republiky.

Strom sázela s manželem před 22 lety, když stavěli dům a zakládali zahradu. Dnes se s jedlí loučila celá rodina. „Vzala jsem si kvůli tomu volno v práci, abychom byli u toho, když ji odváželi. Vzali jsme i malého vnuka, aby se podíval, byla to pro nás událost. Jak vypadá naše jedle vánočně nazdobená, uvidíme ale až na náměstí Republiky, na zahradě jsme na ni světýlka vlastně nikdy nedávali. Byli jsme se v Blansku podívat i dnes a myslím, že na náměstí vypadá moc hezky, jako kdyby tam vyrostla. Tak snad se bude lidem líbit,“ doufá Eva Konečná.

V nejbližších dnech získá jedle ozdoby i osvětlení, doplní ji také vyřezávaný dřevěný betlém, zvonička, kolotoč a stánky. V pátek 24. listopadu se pak v pravé poledne otevřou vánoční trhy, odpoledne pak přibude kulturní program, který doprovodí rozsvícení vánočního stromu.

„Vánoční trhy budou tvořit prodejci zhruba ve čtyřech desítkách stánků, chybět nebude občerstvení, horké nápoje, dárkové předměty, řemeslné výrobky, keramika, zastoupení budou i regionální výrobci," láká ředitel Kulturního střediska města Blanska Tomáš Mokrý.

„Od 14:00 hodin nahradí reprodukovanou hudbu koncert žáků pěveckého oddělení ZUŠ Blansko, na ně naváže koncert Martina Lásky & bandu nebo třeba Taneční orchestr ZUŠ Blansko. Za příznivého počasí chystáme v 16:45 hodin také překvapení, strom se rozsvítí jako tradičně v 17:00 hodin," doplňuje Mokrý.

Akci, kterou běžně navštěvuje velký počet přihlížejících, budou doprovázet také dopravní omezení. Průjezd náměstím Republiky se odpoledne kvůli bezpečnosti návštěvníků uzavře. MHD bude projíždět beze změny.

FOTOGALERIE
Vánoční strom na náměstí Republiky

Na náměstí Republiky už stojí vánoční strom. Desetimetrovou jedli ojíněnou věnovali manželé Koneční z Olomučan. FOTO: Miroslav Černý

Celkem fotografií:  18

Program chystá kulturní středisko na celý advent. „Každý den odpoledne budou na náměstí Republiky otevřené stánky s občerstvením, dva s horkými nápoji, další s trdelníkem. Letos je nově doplní také stánek s nabídkou regionálních výrobků, jejich nabídka se bude vždy po týdnu měnit. Chybět nebude kolotoč nebo zvonička, nově také vysoké stoly k odložení občerstvení. Počínaje 28. listopadem pak vždy v úterý, ve čtvrtek a v sobotu nabídneme na náměstí také kulturní program na pódiu. Oslovili jsme mateřské, základní i umělecké školy ale také poloprofesionální nebo profesionální umělce, kapely i sbory," popisuje Tomáš Mokrý.

Program během adventu nabídnou i další pořadatelé a nejen na náměstí Republiky. Novinku připravuje například Galerie města Blanska, která vždy na středy chystá dopolední dílny pro školy a školky a tvořivá odpoledne pro veřejnost (podrobnosti najdete v kalendáři akcí). Chybět ani letos nebudou také sobotní divadelní představení na blanenském zámku, které spolu s dalšími akcemi připravuje Muzeum Blanenska (viz plakát níže).

Kompletní program rozsvícení vánočního stromu najdete zde, program na další dny adventu pak na webu https://www.kulturablansko.cz/vanoce, kde vždy po rozkliknutí najdete také podrobnější program na jednotlivé dny. Přehled nabízíme i zde:

BLANENSKÉ VÁNOCE:

Úterý 28. listopadu – 15:00 ZUŠ Letovice (dětský pěvecký sbor Sluníčko), 16:30 Vinohard

Čtvrtek 30. listopadu – 15:00 ZŠ Erbenova (pěvecký sbor), 16:30 Eliška&band

Sobota 2. prosince – Andělská sobota – 14:00 divadelní představení pro děti (zámek Blansko), 15:00 Good work, 16:30 Předvánoční čas – žáci SŽUŠ Blansko, 17:30 Martini band

Neděle 3. prosince – Čertovská neděle – 15:30 Tony Marko & Band, 17:00 Čerti Lipůvka

Úterý 5. prosince – 16:30 cimbálová muzika Pajtáš, 18:00 Rosomák Olympic revival

Čtvrtek 7. prosince – 15:00 ZUŠ Letovice (flétnový soubor), 16:30 ZUŠ Letovice (klarinetový kvartet), 18:00 ZUŠ Letovice (pěvecký sbor)

Sobota 9. prosince – 14:00 divadelní představení pro děti (zámek Blansko), 15:00 Jeje Ensemble, 16:30 Lucy & Hangover, 18:00 ZUŠ Jedovnice

Úterý 12. prosince – 15:00 ZŠ Erbenova (pěvecký sbor), 16:30 aKamarádi, 18:00 Martin Štěpánek

Čtvrtek 14. prosince – 16:30 Karel Gott revival Morava, 18:00 Michaela a Jiří Danielovi

Sobota 16. prosince – 14:00 divadelní představení pro děti (zámek Blansko), 15:00 VeHiBa, 16:30 ZUŠ Letovice (Velký dechový orchestr), 18:00 Kateřina Stoklásková

Úterý 19. prosince – 16:30 ZUŠ Letovice (kytarový soubor), 18:00 Gospel Friends

Středa 20. prosince – 16:00 Radniční punčování + Holóbkova mozeka

Čtvrtek 21. prosince – 16:30 ZUŠ Letovice (smyčcový soubor), 18:00 Good News band

Pátek 22. prosince – 12:00 GYMBK/ Gymnázium Blansko

 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení