V participativním rozpočtu Společně PRO Blansko budou lidé vybírat z 18 projektů

23. října 2023, tiskové zprávy, přečteno: 2662×

Z rekordního počtu námětů na vylepšení veřejného prostranství si letos budou moci vybírat obyvatelé města, kteří se zapojí do hlasování v 5. ročníku Společně PRO Blansko. O přízeň místních se bude ucházet celkem 18 projektů. Hlasování je naplánováno v termínu 1. až 21. listopadu. O vítězi bude jasno 5. prosince.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Lidé starší 18 let mohli své nápady, jak vylepšit Blansko, navrhovat už od jara. Do 16. října, kdy byla uzávěrka přihlášek, splnily podmínky pro postup do dalšího kola participativního rozpočtu téměř dvě desítky námětů.

„Za pět let existence Společně PRO Blansko je to zatím nejvyšší počet přihlášených projektů, o kterých se bude hlasovat. Jsem rád, že místní vítají možnost navrhnout městu, co by mělo za vyčleněných 700 tisíc korun realizovat. Věřím, že vysoký počet podaných námětů je také odrazem toho, že se nápady z participativního rozpočtu snažíme inspirovat. A i pokud smysluplný projekt nebo zajímavý nápad nevyhraje, hledáme způsob, jak jej za peníze města realizovat,” reagoval starosta Blanska Jiří Crha.

Mezi náměty se letos objevilo hned několik doplnění stávajících sportovišť či dětských hřišť i vybudování nových, doplnění veřejné osvětlení, pořízení nových částí mobiliáře ale také oživení rekreační oblasti Palava.

Většina navrhovatelů využila možnost zkonzultovat před podáním svůj nápad, průběžně návrh doplňovali a upravovali, někteří jej naopak stáhli, když zjistili, že město jimi navrhované vylepšení připravuje nezávisle na participativním rozpočtu. Tři návrhy nepostoupily do hlasování, protože navrhovatelé nedodali podpisový arch s 20 podporovateli projektu a projekt odporoval pravidlům participativního rozpočtu Společně PRO Blansko.

„O tom, který projekt zvítězí a město jej příští rok zrealizuje, se bude hlasovat od 1. do 21. listopadu pomocí on-line ankety Munipolis (Mobilního rozhlasu) i s využitím tištěných hlasovacích lístků, které budou k dispozici v listopadovém Zpravodaji města Blanska, na podatelnách městského úřadu i v informační kanceláři Blanka,” informovala vedoucí finančního odboru Alena Skoupá s tím, že hlasovací lístky budou ke stažení také na webu participativního rozpočtu.

FOTOGALERIE
Projekty participativního rozpočtu Společně PRO Blansko 2023

Streetballové hřiště pod dopravákem. FOTO: archiv Stanislava Komínka

Celkem fotografií:  18

Zájemci o detailnější informace o jednotlivých projektech či o setkání s jejich navrhovateli jsou zváni na veřejné Představení projektů participativního rozpočtu Společně PRO Blansko, které je naplánováno na 31. října 2023 od 17:00 hodin ve 4. patře Městské knihovny Blansko. 

Přehled projektů najdete zde:

1.  Streetballové hřiště pod dopravákem
2.  Lavička Jindřicha Wankla před blanenským zámkem
3.  Osvětlení Ježkova nábřeží
4.  Dětský Pumptrack Blansko – Sportovní ostrov
5.  Zvelebení prostoru u skautských kluboven v ulici Růžová
6.  Dětské hřiště poblíž autobusové a hlavní železniční stanice
7.  DiscGolf Blansko 
8.  Venkovní úpravy areálu Veranda na Obůrce
9.  Pořízení plovoucích vodních prvků na přehradu v RO Palava
10.  Projekt Kruhový objezd v Blansku – jinak
11.  Pro Skatepark Blansko, Minirampa a osvětlení
12.  Rekonstrukce historické kašny na Starém Blansku
13.  Park na Salmové ulici
14.  Lavička na přehradě
15.  Revitalizace Sportovního areálu ZŠ Salmova
16.  První parkurové hřiště v Blansku
17.  Kuličkové hřiště
18.  Hravé chodníky

Podrobnější informace najdete na webu pro.blansko.cz.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení