Nábřezí Svitavy ožije Slavnostmi jara

17. března 2024, kultura, přečteno: 581×

Již potřetí ožije blanenské nábřeží v okolí památníku hrdinů od Zborova Slavnostmi jara. V parku mezi vlakovou zastávkou a historickým Ježkovým mostem se uskuteční tradičně první sobotu po jarní rovnodennosti, letos tedy 23. března.

Návštěvníci se mohou jako v předchozích ročnících těšit na stanoviště s tradičními řemesly, soutěžemi, rukodělnými dílnami a činnostmi, kterým se naši předci věnovali při oslavách konce zimy. Od základní umělecké školy ve 12:45 hodin opět vyrazí průvod s Jarem, které po příchodu do parku převezme vládu od Zimy. Tu hned vzápětí podle tradice vyneseme a pošleme po vlnách Svitavy zpět do podsvětí. Tím budou celé slavnosti zahájeny a bude již jen na návštěvnících, které řemeslo nebo činnost je bude lákat nejvíce a do čeho se pustí nejdříve.

Na akci si přijdou na své malí i velcí. Mohou se těšit na ukázky modrotisku, básníkovník, bojové disciplíny, zpracování vlny a mnoho dalších aktivit. Atmosféru dokreslí také například folklorní vystoupení nebo lidová harmonikářka. Pro ty, kdo se chtějí dozvědět něco o zeleni v parku, bude připravena malá naučná stezka Stromy na Ježkově nábřeží, která poukazuje na pestrost zdejší výsadby. Novinkou letošního ročníku bude stanoviště sokolníků.

K dispozici je také bosá stezka realizovaná z participativního rozpočtu v roce 2023. Během akce nebudou chybět ani ohniště, u kterých se mohou lidé ohřát a popovídat si v případě chladného počasí. Úplný seznam vystavujících naleznete na stránkách pořadatele www.kulturablansko.cz nebo na facebookové události Slavnosti jara 2024.

Libor Čermák

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení