Výstavy v Galerii města Blanska končí v sobotu, v Salonu vystavuje Pavel Bláha

7. března 2024, kultura, přečteno: 338×

Už jen do soboty 9. března si mohou návštěvníci prohlédnout trojici současných výstav v Galerii města Blanska. K vidění je expozice Návraty, která připomíná tvorbu regionálních fotografických klubů a kroužků, instalace Holubí spánek Oksany Sadovenko a výstava Pavla Bláhy v galerijním Salonu.

První letošní výstavu v Salonu v Galerii města Blanska zahájil 13. února blanenský ilustrátor Pavel Bláha. Kde je v galerii Salon? Slouží jako odpočinková místnost, knihovna a umělecký obchod. Nově ale nabízí i prostor pro autory a autorky, kteří se nevešli do Velkého Sálu a Pracovny. Galerie města Blanska tak spravuje již tři výstavní prostory v 2. patře budovy na ulici Dvorská 2.

Výstava Pavla Bláhy v Salonu galerie. FOTO: archiv Galerie města Blanska

Název Salon odkazuje k bývalé funkci pronájmu, tedy kosmetického salonu. Jak ale víme z dějin umění, označení odkazuje také na reprezentační místo, kam má přístup široká veřejnost. Galerii tedy touto výstavou otevíráme především místním tvůrcům a výtvarnicím.  V této věci se nám můžete ozvat na e-mail: galerie@kulturablansko.cz.

V Salonu nyní můžete prolistovat komixové a knižní ilustrace. Pavel Bláha často spolupracuje se svým bratrem Ondřejem, jako učitel a knihovník mají oba zálibu ve vyprávění a fantasy světě. K vidění je i soubor, který Pavel vytvořil pro Galerii města Blanska jako podklad k právě vznikajícímu kapesnímu průvodci po architektuře, umění a kuriozitách města.

Ve své finální podobě bude možné autorské ilustrace s originálním (ne)faktografickým popisem použít jako hravou pomůcku k cílenému bloudění po Blansku. Kapesní průvodce publikujeme jako součást již 3. ročníku projektu SITU, který se zabývá využitím městských prostranství nejen k uměleckým aktivitám.

Všechny probíhající výstavy končí v sobotu 9. března. V březnu se na vás budeme těšit s novým programem. V sobotu 23. března v 17:00 hodin zahájíme výstavy autorů Andreas Fogarasi a Jiří Kubový a kurátorky Jany Písaříkové.

Galerie města Blanska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení