Lidé darovali psům z útulku konzervy a pamlsky. Přispěli i prodavači

11. dubna 2024, ostatní, přečteno: 556×

Po téměř dvouleté pauze se ve čtvrtek opět předával výtěžek ze sbírky obchodního domu Billa, který je určen čtyřnohým obyvatelům blanenského psího útulku. Lidé do sbírky věnovali nejvíce psí konzervy a pamlsky. Letošní sbírka však potvrdila trend poklesu darů od lidí. Vybralo se celkem patnáct krabic s krmivem pro psy, což je vzhledem k delšímu časovému intervalu méně než minule.

„Momentálně máme v útulku pět psů, což je lepší než před Vánocemi, ale nikdy nevíte, kdy vám policie přiveze další. Všichni psi jsou téměř neumístitelní, a pokud ano, tak jen pro opravdu zkušeného majitele,“ svěřuje se Jarmila Jurová, vedoucí blanenského psího útulku.

utulek3-36781-4230_800.jpg

Box na dary pro psy z místního útulku je v supermarketu umístěný permanentně. Při předposledním předávání v roce 2022 lidé naplnili třináct krabic a v roce 2021 sedmnáct krabic. Letos to bylo patnáct krabic.

„Je toho čím dál méně, dokonce méně než v covidových letech a také méně než při minulé sbírce v roce 2022. Zřejmě se do toho promítla válka na Ukrajině a s tím související zdražování jídla i energií. Lidé prostě šetří,“ říká Jurová. I přesto je však za každý dar nesmírně vděčná a dárcům děkuje.

„Posbíraly se dary v hodnotě necelých patnáct tisíc korun,“ vysvětluje vedoucí blanenské prodejny Billa Libor Vašín. Podle něj o sbírce lidé už ví a přispívají většinou pořád ti stejní. Při nákupu si čas od času vzpomenou na box v rohu prodejny. Tradičními dárci psích konzerv a pamlsků jsou také sami zaměstnanci supermarketu, často sami majitelé psů. 

Prudký pokles darů Vašín přičítá změně nákupní mentality lidí. Ve sbírce je podle něj zhruba stejný objem peněz, ale méně zboží. Lidé oproti dřívějším rokům chodí nakupovat v menší míře, dávají si větší pozor na to, aby nakoupené zboží spotřebovali. „Tak jako vše, zdražily se i konzervy, ale už se to pomalu vrací do starých kolejí, tak snad to bude časem lepší i se sbírkou,“ doufá Vašín.

Vlnu solidarity a štědrosti psí útulek nejčastěji pociťuje v zimních měsících a o Vánocích. Lidé nosí během adventu do blanenského útulku dárky pro psy, nejčastěji psí konzervy či vyřazené deky. 

Oproti tomu v teplých měsících lidé na útulek a jeho obyvatelé zapomínají. V jarních měsících je, co se týče darů, úplný útlum.  Útulek přitom funguje 365 dnů v roce, 24 hodin, sedm dní v týdnu a svůj někdy i trvalý domov na dožití v něm nacházejí psi staří, nemocní či problémoví.

„Pokud by někdo měl možnost a chuť přispět, útulek by ocenil krmivo, granule, konzervy, ale i výživu na klouby, ideálně Alavis,“ říká Jurová. Hodí se i staré ručníky a povlečení, momentálně ale ne deky a matrace.

Provoz městského útulku zajišťuje městská společnost Služby Blansko zejména díky každoroční dotaci od města Blanska. „Těší nás, že si lidé vzpomenou na pejsky z útulku dokonce i v době, kdy vzhledem k vysokým cenám potravin sami musejí rozmýšlet, co si v rámci nákupu mohou dovolit pořídit. Za to všem patří velké poděkování,“ uzavírá ředitel Služeb Blansko Zdeněk Grünwald.

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení