Policie pracuje s mládeží

12. června 2009, ostatní, přečteno: 4863×

Jedním z počinů v oblasti prevence byla také přednáška s názvem Nedej drogám šanci, kterou uspořádala Policie ČR ve spolupráci s Městem Blansko pro studenty 1. ročníků středních škol.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Přednáška se věnovala drogové problematice hned z několika pohledů. Studentům přednášeli odborní pracovníci z různých oblastí. Např. MUDr. Juraj Tkáč z psychiatrické léčebny v Jihlavě přiblížil medicínský pohled na drogy, kriminalista Michal Hanuška zase osvětlil problematiku drog na Blanensku. O trestněprávní odpovědnosti hovořil Jaroslav Horák ze státního zastupitelství a Zdeňka Hlaváčková, kurátorka pro mládež, zase rozebrala konkrétní zaznamenané případy. O prevenci v Blansku pohovořila Helena Kotová ze Sdružení Podané ruce.

prednaska drogy

„Studenti prvních ročníků byli jako cílová skupina zvoleni proto, že mnohdy přichází do města z malých obcí, kde k drogám mají najednou blíže. Jednalo se zatím o největší hromadnou akci ohledně drogové problematiky. Často ale chodíme na jednotlivé besedy se studenty nebo žáky základních škol,“ přibližuje preventivní činnost pracovnice preventivně informační skupiny územního odboru Policie ČR v Blansku Gabriela Sedláčková.

Sál je téměř plný, občas poměrně odborný a náročný výklad dopadá i na úrodnou půdu. Studenti mají doplňující dotazy. Není divu. Dle statistik má na Blanensku zkušenost s „měkkou“ drogou až 50 % studentů (ve věku zhruba 14–17 let). „Tvrdou“ drogu vyzkoušelo cca 20 % studentů.