Domov Olga dostal k Vánocům nové prostory

8. ledna 2010, ostatní, přečteno: 4168×

Dveře do nového integračního centra v dárkové úpravě, převázané velkou mašlí. Tak vypadalo před Vánoci předávání nově vybudovaných prostor Domovu Olga.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Prostory, které byly dříve obchody v těsném sousedství Domova Olga, se proměnily na nové integrační centrum. Stavět se začalo v květnu 2009 a v prosinci již proběhla kolaudace. Investiční akce přišla na 1,2 mil. Kč. Největší podíl na této částce měl Jihomoravský kraj, který poskytl dotaci ve výši 950 tis. Kč. Na zbývající části se podíleli sponzoři z řad blanenských i mimoblanenských firem. Předat nové prostory přijel hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a radní Ivo Polák.

integrační centrum

„Začínali jsme s 13 klienty, ale v současné době navštěvuje Domov Olga 33 chlapců a děvčat, proto nám stávající prostory nestačily. Město Blansko nám vyšlo vstříc a dalo nám do pronájmu zmíněné prostory, abychom si je mohli zrekonstruovat. Vznikla zde terapeutická dílna, sociální zázemí a šatny pro dívky, které  nám ve stávajících prostorách velmi chyběly,“ vysvětlila ředitelka Domova Olga Jana Kratochvílová důvody, které vedly k podstatnému rozšíření stávajících prostor.

ředitelka J. Kratochvílová, hejtman M. Hašek
Hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a radního Ivo Poláka provedla novými prostorami ředitelka Domova Olga Jana Kratochvílová.

Nově vzniklá terapeutická dílna je zamýšlena jako integrační dílna, tzn. že vedení domova od podnikatelů z Blanska nebo okolí přijímá drobné práce, které se dají z jejich podniku vyvážet a které by klienti zvládli. Už tak spolupracuje např. s firmou ITAB z Boskovic. „Podnikatelé tak přijdou mezi nás a našemu zařízení to přinese nezbytné finanční prostředky,“ vidí hlavní výhody Jana Kratochvílová.

Nově zřízené centrum rozšiřuje možnosti v poskytování péče klientům. Kromě něj je to denní stacionář nebo chráněné bydlení Centrum Velan na Klepačově, v němž v současné době pečují o osm klientů.

Po této velké investici se v Domově Olga plánují zaměřit na zkvalitnění individuální péče. Což znamená především vyšetřit si více času na klienty.