Začala jarní očista města

6. března 2010, ostatní, přečteno: 3235×

Roztátý sníh opět naplno odhalil vše, co po celou zimu milosrdně skrýval. Do boje s těmito „překvapeními“ vyrazili pracovníci Technických služeb. Začal jarní úklid.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Největším problém vždy bývaly psí výkaly z důvodů především hygienických a odklizení veškerého posypového materiálu kvůli prašnosti. Že ani letos nebude situace oproti předešlým rokům jiná, dával tušit dotaz na internetu. Směřovaný byl přímo paní starostce.

„Vážená paní starostko, při procházkách po městě zjišťuji, že se v  Blansku stále více rozmáhá tento nešvar. Někteří majitelé psů venčí psy na veřejných prostranstvích, v těsné blízkosti domů a bytových domů. Zakálená místa jsou odporná na pohled, ohrožují zdraví lidí, zejména pak dětí na těchto prostranstvích si hrajících. Tito majitelé psů otravují okolí a uklidit výkaly po svých psech je ani nenapadne.“

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat:

„Znečišťování veřejných prostranství psími exkrementy je trvalý problém nejen v našem městě. Uklízet se majitelům psů příliš nechce, ale spravedlivě musím uznat, že se situace i v tomto směru zlepšuje. Po čase dáme do provozu vysavač na psí exkrementy, ale až přestane přimrzat.

Samozřejmě nejlepším řešením by bylo instalovat hustou síť odpadkových košů na tento typ odpadu. Toto řešení Město vyzkoušelo na sídlišti Písečná a v dalších lokalitách. Řada košů byla zničena, sáčky poházeny. Dnes jich je funkčních 16.

Městská policie má připraveno několik pořádkových akcí zaměřených na dodržování povinností ze strany vlastníků psů. Tyto akce rozběhne právě v jarních měsících.“

Od začátku března jsou v ulicích pracovníci Technických služeb Blansko a provádí úklid posypového materiálu. Jak je obvyklé, začíná se nejrušnějšími ulicemi v centru města a pokračuje se dále ve směru k sídlištím a méně frekventovaným komunikacím.

Vysavač na psí hromádky

V ulicích potkáte také pracovníka se speciálním vysavačem na psí exkrementy, které pokrývají po zimě prakticky celé Blansko. Běžně jich sesbírá desítky kilogramů za jediný den.