Do Keni poputuje na pět set lékárniček

18. února 2011, ostatní, přečteno: 3617×

Studenti Střední zdravotnické školy v Blansku v těchto dnech roztřídili a připravili k odeslání zdravotnický materiál z asi 500 vysloužilých autolékárniček.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Impulsem k založení sbírky se stal televizní pořad o sbírce starých autolékárniček, kde bylo mimo jiné řečeno, že sbírku pořádá humanitární organizace Adra. S tou jsme my již spolupracovali a máme s ní dobré zkušenosti, tak jsem je kontaktoval a domluvili jsme založení sběrného místa u nás na škole,“ popsal vznik sbírky její garant učitel Roman Gregor.

třídění materiálu z lékárniček

Ze začátku lidé lékárničky moc nenosili, ale po čase se to rozjelo a staré lékárničky na školu nosili jednotlivci i organizace nebo okolní obce, které udělaly vlastní hromadnou sbírku.

„Přesný počet lékárniček neznám, přestal jsem to počítat asi u dvou set,“ usmívá se Roman Gregor a je viditelně rád, že se mu od nich vyprazdňuje už tak malá kancelář. Celkový počet odhadl na pět set kusů. Některé kousky jsou dle jeho slov doslova muzeální, ty už do sbírky použít nepůjdou. Z ostatních se použije obvazový materiál, trojcípé šátky a gázy.

Po roztřídění sveze tyto prostředky nasmlouvaný dopravce společnosti Adra z celé České republiky do centra v Praze a odtud budou v průběhu měsíce března letecky dopraveny do Keni, do městečka Itibo k dalšímu využití.

třídění materiálu z lékárniček

Po rozdělení materiálu zbudou prázdné krabičky a další nevyužitý materiál. „Adra sama informuje, jak jej dál využít. Např. nůžky i krabičky se mohou věnovat do mateřských školek nebo školních družin. Respirační roušky využívají zdravotní školy na praxi. Kromě toho se u nás na škole pořádá soutěž v první pomoci pro zdravotnické i nezdravotnické třídy a při ní se po dohodě s učitelkami zdravotního oboru materiál, který neodešleme, využije,“ zakončil Gregor.