Další velký pokrok Půlmaratonu Moravským krasem

6. září 2012, sport, přečteno: 3391×

17. ročník blanenského závodu je za námi a pod vedením občanského sdružení Sportuj s námi se již druhým rokem opět posunul o velký kus dál. A to jak v účasti sportovců, tak při samotné jeho organizaci.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Od brzkého nedělního rána se sjížděly na náměstí Republiky nákladní vozy a započaly stavby stanů, pódií, startovní brány a dalších pro závod nezbytných míst. Zázemí vyrostlo poměrně rychle, až to všechno vypadalo hodně jednoduše. Ale zdání může klamat. „V den závodu se o zdárný průběh akce stará asi 80–120 lidí včetně státních policistů, městských policistů, požárníků, dobrovolníků a ten úzký tým, který na tom pracuje od doby, když v podstatě skončí předcházející ročník, čítá nějakých pět lidí,“ upozorňuje na skutečnost, že přípravy jsou prakticky celoroční, ředitel závodu Petr Bartošek.

Účast běžců se loni pořadatelům podařilo zdvojnásobit a ani letos tomu nebylo jinak. Vyšší účast byla patrná i při Běhu městem pro širokou veřejnost na 2,4 km, kterému tak prospělo sloučení dvou dřívějších běhů na 1,6 km a 3,2 km. Do ulic Blanska odstartovalo 83 amatérských sportovců od nejmenších dětí až po seniory.

půlmaraton – průjezd velorexů

půlmaraton –

půlmaraton -

Na startovní čáře nechyběl ani host závodu kanoista a olympijský vítěz Martin Doktor s rodinou (viz rozhovor na konci článku) či garant Půlmaratonu Moravským krasem místostarosta Jiří Crha, který po doběhu řekl: „Půlmaraton Moravským krasem je již spjat s termínem na konci prázdnin, s první zářijovou nedělí. Není to jen samotný běh, ale sportovně-kulturní odpoledne s mnoha dalšími doprovodnými akcemi – koncertem, vystoupením cvičenců Sokola nebo lidovým Během městem, kterého jsem se zúčastnil a bylo to pro mě hodně náročné, neboť jsem na něj nijak netrénoval. Jsem rád, že jsem to zvládl. Rozhodl jsem se běžet až v pátek, protože mě kolegové hecovali, že jsem garant Půlmaratonu a v tisku jsem vyzýval občany, celé rodiny, ať přijdou, ať si zaběhají. I na účasti bylo vidět, že je o běhání zájem a už jen na tento běh bylo plné náměstí.“

půlmaraton -

půlmaraton -

půlmaraton -

půlmaraton -
Start Lidového běhu městem

půlmaraton -
Start Půlmaratonu

půlmaraton -

Město je tomuto závodu velmi nakloněno a pořadatelům nabízí jak pomoc při zajištění bezpečnosti ze strany městských policistů, tak zázemí pro účastníky v budovách městského úřadu nebo Dělnického domu, což pořadatelé ocěňují. A pomoc je potřeba. Vždyť počet registrací na hlavní závod dosáhl letos jednoho tisíce. S takovým výsledkem je spokojený i Petr Bartošek i když jej nějak nepřeceňuje: „Ten zájem, energie v lidech, která je tady patrná v běžcích a divácích, je asi to, co jsme si všichni přáli. Plánujeme pokračovat stejnou cestou. Plánujeme stále hovořit s běžci, co ještě máme vylepšit. Jsme si vědomi, že máme k dispozici jednu z nejkrásnějších tratí v České republice a už to samo o sobě je závazek. I když reference jsou od běžců vynikající, tak my víme, že je stále co zlepšovat, stále je třeba posouvat tu hranici dál.“

Jak již bylo řečeno, počet registrací dosáhl čísla 1 000, ale zkušenost je taková, že ne všichni registrovaní se nakonec běhu zúčastní a na trasu půlmaratonu se vydalo nakonec 750 běžců. Mezi nimi ostřílení profesionálové, vítězové minulých ročníků, ale také mnoho amatérů, i takových, kteří letos využili tréninkové plány zveřejněné na webových stránkách a připravili se tak na svůj první půlmaraton.

Ani věková hranice, alespoň směrem nahoru, nehraje zásadní roli, jak bylo patrné ze startovního pole, kde bylo možné zahlédnout více jak sedmdesátileté běžce či běžkyně. Vzhledem k počtu účastníků se pole při průběhu městem zdálo nekonečné a ač se jejich vysoký počet stále zmiňoval, pořadatelé zůstávají skromní. „Ta hranice nestojí u té tisícovky. Celou dobu jsem to bral s klidem. My jsme si to stopli na té tisícovce vzhledem k organizačním záležitostem a také k pokoře k tomu nárůstu a čekali jsme. Úbytek bývá vždycky, nakonec běželo 750 běžců. Pokud budem držet tuto progresi, tak se té tisícovky jednou určitě dočkáme,“ je přesvědčený Bartošek.

Cílem pořadatelů je dělat závod především pro běžce. Půlmaratonci jsou specialisté, takže mají nároky postavené výš. Jak je plní, postupně plní i kritéria, která jsou daná, jak na počet, tak na organizaci pro možnost pořádání závodů zařazených do mistrovství republiky.

Snažím se dlouhodobě využívat svých kontaktů na Českém atletickém svazu. I dnes zde jeho zástupci byli, byť neoficiálně, a myslím, že zpráva o tom, co se zde děje, že Blansko je připraveno pořádat mistrovství republiky, protože i v historii tady již jednou proběhlo, tam určitě zazní,“ věří Bartošek v návrat mistrovského závodu do Blanska.

půlmaraton -

Kanoista Martin Doktor
Jakýkoliv pohyb je prospěšný

Kanoistika je něco trochu jiného než půlmaratonský běh. Co vás tedy přilákalo do Blanska?

Já již delší dobu spolupracuji s ředitelem závodu Petrem Bartoškem a firmou Newline, a tak jak jsem byl před rokem a půl v Boskovicích, tak se mně podařilo dostat se sem. Spojili jsme to s návštěvou okolí, prohlédli jsme si s rodinou Moravský kras a spojili jsme to tak nějak všechno dhoromady. Sice jsem původně myslel, že nepoběžím, ale nakonec jsem běžel rodinný běh, ale na půlmaraton bych si netroufl.

Jak hodnotíte akce, jakými jsou např. rodinné běhy?

Hodně se mně to líbí, protože lidi to přitáhně k nějakýmu pohybu. Nevím, jestli je to přitáhne k pohybu i během roku, ale i tak, jakýkoliv pohyb, který člověk dělá, je prospěšný.

Najde se něco společného mezi kanoistikou a půlmaratonem?

Možná tak přirovnání s maratonskou kanoistikou, kde se jezdí dlouhé tratě, ale jinak asi moc ne. Ale klasický běh je samozřejmě v rámci tréninku, běhá se ve všech sportech. I někteří z kanoistů, nemyslím teda zrovně sebe, jsou i velmi dobří běžci.

půlmaraton -

půlmaraton -

půlmaraton -

půlmaraton -

Vítězové Půlmaratonu Moravským krasem

muži

UmístěníJménoPříjmeníRočníkČas v cíli
1 Lukáš Olejníček 1987 1:11:03
2 Daniel Orálek 1970 1:11:13
3 Jan Kohut 1985 1:11:22
4 Jiří Čivrný 1980 1:13:43
5 Radim Vetchý 1975 1:15:44

ženy

UmístěníJménoPříjmeníRočníkČas v cíli
1 Petra Kamínková 1973 1:23:39
2 Pavla Zahálková 1989 1:28:44
3 Lucie Kolková 1982 1:29:03
4 Ivana Martincova 1963 1:30:11
5 Hana Burešová 1974 1:30:58

Podrobné výsledky najdete na webu blansko.sportujsnami.cz.