Do školních lavic v ZŠ Erbenově usedlo 45 prvňáčků

7. září 2012, ostatní, přečteno: 4417×

Na letošní zahájení školního roku jsem vyrazil s fotoaparátem do ZŠ Erbenovy. Před školou již postával nedočkavý zástup rodičů a žáků a z okna nad vchodem vyhrávala hudba z reproduktoru.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Před osmou hodinou vyšly na schody dvě paní učitelky s květinovými cedulemi s vepsanými názvy prvních tříd a začaly hledat své budoucí žáky. Ti se postupně kolem nich shromáždili, stejně jako i rodiče, kterých zde bylo mnohem víc.

ZŠ Erbenova – prvňáčci 2012

Je zvykem, že při zahájení školního roku chodí prvňáčky vítat starosta, oba místostarostové a vedoucí odboru školství. Jednotlivé blanenské školy si mezi sebou rozdělují a v jejich návštěvách se střídají. Do ZŠ Erbenovy letos zavítal místostarosta Jiří Crha. Společně s paní ředitelkou školy Simonou Polákovou přivítali a popřáli úspěchy ve škole nejen prvňáčkům, ale také žákům vyšších ročníků.

Poté se děti a rodiče vydali do školy. V budově následovalo další přivítání, od starších žáků a ti si prvňáčky hned převzali. Jedná se o děvčata z 6. tříd, bývalé žačky paní učitelek z prvních tříd, která pomáhají dětem při nástupu do úplně nového režimu. Přichází za dětmi nejen tento první den, ale i později např. o přestávkách, hrají a povídají si s nimi, a pomáhají jim tak zvyknout si ve škole.

Aby děti do tříd trefily, mají na podlaze nalepené barevné stopy, po kterých od vchodu až do třídy bez problémů trefí. Děti usedly do lavic, ale rodiče museli ještě zůstat venku na chodbě. Nejdříve se paní učitelka s dětmi seznámila, nechala je vybrat si obrázky a zadala jim jednoduchý úkol. Pak už mohli do třídy rodiče a zatímco děti malovaly, rozdávala paní učitelka domácí úkoly a rady rodičům.

ZŠ Erbenova – prvňáčci 2012

ZŠ Erbenova – prvňáčci 2012

ZŠ Erbenova – prvňáčci 2012

ZŠ Erbenova – prvňáčci 2012

V ZŠ Erbenově došlo k obměně na ředitelském postu. Počínaje tímto školním rokem zde nastoupila do funkce ředitelky již zmíněná Simona Poláková. Při této příležitosti jsme paní ředitelce položili několik otázek.

Kolik dětí nastupuje ve vaší škole do prvních tříd?

Letos v ZŠ Erbenově nastoupilo do dvou tříd 45 prvňáčků. Oproti loňsku se jedná o navýšení.

I Vy svým způsobem letos začínáte, a to v nové funkci ředitelky. Čím jste oslovila komisi?

Pro mě je to také velký začátek, první měsíc mám již za sebou. Ve své koncepci jsem vycházela z toho, že naším problémem byl každoroční úbytek žáků, nastupovalo jich méně, než vycházelo. Letos se nám to stabilizovalo. Má vize je navrátit škole prestiž, aby rodiče sem chtěli děti hlásit, otevřít se veřejnosti a ukázat, co umíme, co umí děti, co je dokážeme naučit, aby se o nás vědělo a aby byl o školu zájem.

Kolik má škola tříd a kolik na ni chodí žáků?

Letos máme asi 340 žáků. I dnes se to ještě pořád mění, proto to nemusí být úplně přesné číslo. Máme 16 tříd, z toho devět na prvním stupni a sedm na druhém stupni.

Každá škola má nějaký vzdělávací program. Na co se zaměřujete?

Náš školní vzdělávací program má název Škola v pohybu, což samo již hodně napovídá. Vždy jsme byli úspěšní v tělovýchovných aktivitách a na tyto úspěchy bychom rádi navázali. Jsme také úspěšní v mezinárodních projektech, např. Comenius, který se zde již uskutečnil. Letos jej sice nemáme, ale budeme o něj dál usilovat. Týká se hlavně výuky jazyků, protože v jeho rámci probíhá spolupráce s několika zahraničními školami.

Jaké nabízíte mimoškolní aktivity?

Máme tady spoustu tělovýchovných kroužků, florbal, v němž jsou děti úspěšné. Ale máme zde i výtvarné a rukodělné kroužky, kroužek dramatického anglického jazyka, což je taková rarita a také kroužek filmový, který má u dětí velký úspěch a také děti v této činnosti sklízí úspěchy na celostátní úrovni.