FestKaťák – kultura v Katolickém domě

14. listopadu 2013, kultura, přečteno: 3103×

Jazz, rock, rap a folk nabídl Fest Kaťák o víkendu před svatým Martinem. Za dobrovolné vstupné si každý mohl vybrat podle svého gusta. Na otázky odpovídal Aleš Šnek Bláha.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Svatomartinský Fest Kaťák. Jedná se o novinku nebo o pokračování tradice?

Fest Kaťák je v podstatě novinka, svatomartinský festival zde ještě nebyl. Ale festivaly v Katolickém domě již bývávaly, ale po nějaké době to utichlo. Klub Ulita pořádal dříve Vánoční festival, ale doba se změnila a už nebyl tolik populární tento styl festivalů, a tak to utichlo. Říkal jsem si, že by to bylo dobré znovu oživit, protože prostor Katolického domu je takový duchovní, komorní a lidový a festivaly se sem moc hodí. Takže jsem si říkal, že zkusím udělat něco podobného, ale jinak.

rap

Jak jinak? Co by se mělo změnit?

Tento festival je multižánrový, nabízí víc různorodé muziky. Kromě toho se budu snažit do Katolického domu přivést víc lidí, trošku to tady rozpumpovat. Nejen v hudební sféře, ale taky chceme sem pozvat osobnosti na přednášky nebo diskuzní kroužky. Úplně přesný program ještě nemáme, ale jedna část je kulturní vybití, jako např. tento festival, hudba nebo divadlo, a další část jsou přednášky, besedy a snaha otevřít víc dveře veřejnosti, aby to zde začalo žít. Katolický dům je malý, takový lidový, a mohou zde být velice příjemné akce.

Podle čeho jste vybírali kapely na festival?

Podle toho, kdo mohl. Oslovil jsem několik kapel, úplně jinou sestavu než tady teď je, ale většina mně odřekla, protože to bylo dost narychlo. Festival jsme začali připravovat asi měsíc a půl předem. Nakonec jsou zde jiné kapely, většinou jsou to lidé známí, kteří spolu třeba hráli nebo začínali.

Na větvi

Festival má za sebou sice asi jen polovinu, ale přesto, dá se již hodnotit?

Po prvotních rozpacích, kdy se akce rozjížděla celkem pomalu, to teď vypadá, že se to vydaří. Přišlo hodně mladých lidí, což je výborné. Máme zde kluky z gymnázia, kteří rapují, a jsou tak v kontaktu s mladými lidmi. Celkově je to lepší, než jsem čekal.

Zmínil jste rap, jaké další skupiny a žánry festival nabídl?

Začínali jsme velice zlehka vokálním seskupením tří spolužaček. Já jsem se s nimi před časem dal dohromady, takže jsme spolu vytvořili takovou sešlost, která hraje vokály, spirituály apod. Pak vystoupila folková skupina Na větvi z Boskovic, což jsou taky naši přátelé, s kterými jsme začínali na festivalech. Pak jsme hráli my, tedy Šnek a spol. My se teď pohybujeme na pomezí žánrů, jazzu a pop-rocku. Duo Lazy Players, Martin Lauer a Jarda Panuš, zahrálo typický jazz. Myslím, že v Blansku si nezahráli tak deset let. Pak následoval rap v podání kluků z gymnázia a nakonec dvojitá rocková dávka v podání známé blanenské kapely U Lumíra a návštěvy z Lanškrouna, skupiny Time off.

Stanislav Mrázek