Charita vybírala na potřebné

14. února 2014, ostatní, přečteno: 2485×

Jídlo za jídlo. Tak by se dala charakterizovat akce Charity Blansko s názvem Hromniční zima, pomocí které získávala peníze na krizové nákupy potravin pro klienty bez finančních prostředků.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Již potřetí nabízeli pracovníci Charity na ulici jídlo (letos bramborový salát se sekanou) potřebným lidem. Ochutnat ale mohl kdokoliv, stejně tak přispět do kasičky libovolnou finanční částkou. Vybrané peníze jsou opět věnovány na krizové nákupy potravin potřebným lidem nebo lidem v nouzi.

Krizový nákup je zajištění těch nejlevnějších základních potravin, vše max. do dvou set korun. „Je to to nejzákladnější, co člověk potřebuje k přežití – chléb, rohlíky, nějaký sýr, máslo, paštiky, těstoviny, kečup nebo nějaká omáčka. Když je to pro rodinu, tak ještě jogurt a mléko pro děti. Prostředků na to potřebujeme hodně. Máme mnoho služeb a minimálně 150 lidí, kteří do této kategorie spadají a tuto naši pomoc potřebuj,“ popsala využití těchto vybraných finančních prostředků vedoucí komplexu služeb Jiřina Sovová.

pracovnice Charity

Cílovou skupinou jsou např. matky s dětmi, které bydlí v podnájmu nebo vlastních domech, ale peníze nemají. Dále lidé od 19 roků výše, kteří bydlí v přirozeném prostředí, na ubytovnách, v hotelech a jsou bez prostředků nebo za své prostředky zaplatí jen ten nájem. Přibývá ale i spoluobčanů, kteří bydlí ve svých domech, ale splácí dluhy nebo půjčky, do kterých se dostali. A na jídlo už jim nezbývá.

Vybraná částka se liší rok od roku. Loni se podařilo vybrat okolo šesti tisíc korun. Někdo přispěje stokorunou i více, někdo si jen vezme jídlo a nepřispěje nic. Na jak dlouho peníze za jídlo vystačí, se nedá říct, ale určitě pomohou. Aby mohla Charita službu zajistit dlouhodobě, má i další zdroje, z kterých čerpá.

pracovnice Charity

Více informací o poskytovaných službách i možnostech jak pomoci najdete na webu Charity Blansko.

Stanislav Mrázek