Blanenským kuželkářům se letos daří

12. února 2015, sport, přečteno: 2970×

Hned jedenáct zástupců blanenského klubu kuželkářů míří k mistrovství ČR. Postupující senioři, junioři a ženy si o účast na MČR ještě zahrají v semifinále.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Krajské přebory v kuželkách, které jsou rozděleny do kategorií podle věku: muži, ženy, senioři a seniorky (50+), dorostenci, dorostenky, junioři a juniorky, žáci a žákyně, jsou už odehrané. Blanenští kuželkáři na nich měli zastoupení ve všech zmíněných kategoriích, jedinou výjimkou byla Blanskem neobsazená kategorie žáků. Blansko má tři přeborníky JmK v kategorii juniorek, juniorů a dorostenek. Početnější kategorie, kterými jsou muži, ženy, senioři a junioři, čeká ještě semifinále, kdy o postup na MČR bojují společně tři kraje.

Všechna semifinálová kola proběhnou 14. února 2015. Ženy jedou do Ivančic, senioři do Kroměříže, junioři do Rosic. MČR juniorů pak proběhne v Blansku ve dnech 25.–26. dubna, MČR dorostenců v Třebíči a MČR dorostenek v témže termínu v Rokycanech. 

Do semifinále postoupila v kategorii ženy Zuzana Musilová, nejvíc postupujících zaznamenala kategorie senioři. Blansko v ní budou reprezentovat Ladislav Musil, Josef Kotlán a Ladislav Novotný. Seniorky postupují pouze dvě, MČR tak těsně uniklo třetí Soni Lahodové i čtvrté Nadi Musilové. 

V kategorii juniorů zazářili Jakub Flek, Martin Procházka a Jakub Šplíchal. Nejúspěšnější juniorkou je Lucie Nevřivová, která postoupila z 1. místa přímo na MČR, stejně jako Petr Sehnal v kategorii dorostenců nebo dorostenka Eliška Petrů.

Kuželkářský klub Blansko se tak stal v rámci Jihomoravského kraje nejúspěšnějším oddílem jak co do počtu získaných medailí, tak v olympijském bodování.

Úspěch blanenských kuželkářů potvrdil i místopředseda klubu Lukáš Hlavinka. „Máme silné všechny vedlejší kategorie. Například Brno je silnější v mužích, ale nemá zase žádné žáky, dorostenky apod. To ale není problém Blanska, navíc se všichni umísťují. Náš klub má aktuálně padesát sedm členů. Rádi bychom však získali pro kuželky nové hráče, letos je však zájem veřejnosti slabší, a to i přesto, že máme zbrusu novou kuželnu. 26. února proto uspořádáme Prázdninový turnaj v kuželkách o ceny pro kluky a holky ve věku 10–14 let. Začátek turnaje bude v 17:30 hodin, startovné je zdarma. Třeba se nám podaří nalákat zájemce o tento krásný sport a objevit tak i nějaké nové talenty,“ věří Hlavinka.

„Blanenská kuželna má tu výhodu, že je nyní na špičkové úrovni a navíc má třeba na rozdíl od Třebíče dvě dráhy navíc. To je ideální stav pro pořádání větších akcí. Další nezanedbatelnou výhodou je spojení se sportovní halou a nedalekým ubytováním. Požádali jsme proto o pořadatelství Mistrovství ČR juniorů, které nám bylo přiděleno a bude se konat ve dnech 25.-26. dubna 2015. Doufám, že tam budeme mít také účastníky, když se tři dostali do semifinále.

V Blansku se však uskuteční 04.–05. dubna výcvikový tábor české reprezentace mužů a žen a o víkendu 17.–19. dubna pak proběhne i mezinárodní utkání Česko – Slovensko dorostenců, dorostenek, mužů a žen pro celkem 75 účastníků,“ pokračuje ve výčtu připravovaných akcí místopředseda klubu.

kuželna

Jak se Kuželkářskému klubu Blansko daří po jeho osamostatnění?

Lukáš Hlavinka: „Jsme spokojení, protože si kontrolujeme tok financí, jednoduše víme, kam peníze jdou. Jako samostatný subjekt můžeme získat podporu od kraje a města a jsme především schopni na vše pružněji reagovat. Naše spolupráce se Službami Blansko funguje bez problémů. Díky rekonstrukci drah se zde budou konat nové dobře obsazené turnaje. To vše klubu pomáhá k získání dalších financí na vlastní činnost, ale také to zvyšuje jeho prestiž.“

Jak se členové kluby sžili s novými drahami?

Ladislav Musil: „S novou technologií se stále ještě sžíváme. Těžko se to vysvětluje, ale hráč tu změnu cítí. Koule se na nové dráze chová úplně jinak. Většinou to vyžaduje citlivější přístup, hrát na nové dráze je rozhodně těžší. Je však na rozdíl od původní dráhy rovná. Zbrusu nová jsou i náhozová prkna. Pro nás to znamená hlavně zpřesnit přípravu hodu. V ligových soutěžích se nám kvůli tomu moc nedařilo, zatímco soupeři si sem jezdili zahrát. Většinou jsme doma neprohrávali, ale teď se nám to bohužel stávalo častěji.“

Blanenská kuželna se tedy zdá být pro hráče atraktivní? 

Lukáš Hlavinka: „Určitě je. Bez nadsázky je to jedna z nejpadavějších kuželen  v republice. Když se podíváte do statistik soutěží, tak i Moravská Slavie Brno, která v tomto měla vždy prvenství, je teď až druhá za blanenskou kuželnou. Hráči se sem těší. Ti, kteří se jinde musí podstatně víc snažit, si zde zahrají, je to pro ně jednodušší. Výkony družstev se obecně zvedly až o dvě stě kolků na zápas. Co stačilo na staré kuželně k výhře, dnes rozhodně nestačí. Na vánočním Memoriálu J. Habřiny bylo čtrnáct šestistovek, většinou bývají tak tři nebo čtyři. Ale vliv na to měla i vysoká účast asi 125 dvojic z celé ČR. Nová kuželna tak nalákala dobré hráče.“

Stanislav Mrázek