Přípravy na festival UNICA v roce 2018 pokračují

26. listopadu 2015, kultura, přečteno: 2016×

V listopadu 2015 se sešel čtrnáctičlenný přípravný výbor pro světový festival UNICA 2018. Rozhodl o termínu konání, zvolil vedoucí sekcí a přidělil jim úkoly.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ačkoliv festival UNICA proběhne až v roce 2018, přípravy na jeho uskutečnění se rozbíhají už nyní. V pátek 6. listopadu se v zasedací síni na radnici sešel přípravný výbor, aby rozdělil pravomoci jeho jednotlivým členům a provedl kroky k zajištění zdárného průběhu festivalu.

Hlavním bodem bylo stanovení termínu konání festivalu UNICA. Dnes je již jasné, že se bude konat od pátku 31. srpna do neděle 9. září 2018.

Následně probíhala jednání o zajištění příprav festivalu. Byli jmenováni vedoucí jednotlivých sekcí – propagace a tiskové mluvčí, kterou dostala na starost dramaturgyně České televize Lenka Poláková, ekonomické sekce, technické sekce, sekce workshopů, sekce tlumočení a sekce logistiky. Vedoucí sekcí si musí nyní vybrat spolupracovníky.

Došlo také na volbu výkonného ředitele festivalu UNICA. Prezidentem českého výboru UNICA Janem Vačlenou byl navržen Jaroslav Jeřábek. Následně byl do funkce hlasováním zvolen. Čestnou funkci prezidenta festivalu bude zastávat starosta města Blanska Ivo Polák.

Dalším bodem byl program jednotlivých dní festivalu, kde výbor vycházel z programů, které již proběhly v jiných zemích. Zatím je nastíněn v hrubých obrysech. Na pátek je naplánován příjezd účastníků, v sobotu slavnostní program a banket na uvítanou, v neděli pak celodenní exkurze do Moravského krasu.

V pátek 31. srpna proběhne projekce deseti nesoutěžních snímků. Soutěžní projekce pak začnou od 3. září do pátku 7. září. Poslední den proběhnou jen dopolední projekce a odpoledne se uskuteční kongres zástupců členských zemí světového výboru UNICA. V sobotu 8. září se bude konat veřejná diskuze k promítaným snímkům a neděle by měla opět patřit výletu za památkami v okolí Blanska.

Wokshopy budou vedeny v jazyce podle počtu účastníků z té či oné země. Tlumočeny musí být do francouzštiny, angličtiny a němčiny. Stejně tak se odtlumočí všechny projevy v promítacím sále kina.

Soutěžní projekce budou přístupné veřejnosti a předpokládá se zajištění paralelního promítání na více místech současně. K tomu pořadatele vede odhad o počtu účastníků. S ohledem na polohu a atraktivitu Blanska se jich očekává až 400. Přitom v ruském Petrohradu jich bylo asi 150, ve slovenských Piešťanech zhruba 250.

V přípravě jsou webové stránky festivalu, JBS Studio s.r.o., ve spolupráci s Jaroslavem Niklem, pracuje na znělce festivalu.

Výkonný ředitel festivalu musí nyní koordinovat jednotlivé sekce a kontrolovat jejich činnost. Rok předem (v roce 2017) přijede užší výběr světového výboru prověřit celkovou připravenost pořadatelů na pořádání akce.

Soutěž se v roce 2018 ponese také v duchu dvou výročí, a to 80 let od založení UNICA a 100 let od vzniku Československa.

Další schůzka přípravného výboru je naplánována na březen 2016.

Stanislav Mrázek