Nechce se vám běžet? Běžte se projít, láká pořadatel Půlmaratonu Moravským krasem

12. srpna 2016, sport, přečteno: 2252×

Sportovní a kulturní akce pro celou rodinu Půlmaraton Moravským krasem se letos koná ve standardním prázdninovém termínu, tedy poslední srpnovou sobotu – 27. srpna 2016. O novinkách jednadvacátého ročníku pohovořil místostarosta města Blanska Jiří Crha, který převzal nad akcí záštitu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Pane místostarosto, termín akce se letos vrací na původní srpnový víkend, neuvažoval pořadatel o zopakování zkušenosti s loňským ročníkem?

Pořadatelé se vrací nejen k původnímu termínu, na který jsme zvyklí, ale i k původnímu časovému formátu. Přece jen v loňském roce nám počasí přálo, mnozí běžci dokonce dosáhli na hranici svých rekordních časů, letos bychom takové štěstí ale mít nemuseli. Každá změna přináší vždy něco nového, přesto se domnívám, že závěr srpna je ideálním termínem nejen pro registrované běžce, ale i pro rodiny s dětmi, které si tak mohou aktivně užít poslední prázdninovou sobotu.

Jakých běhů se můžeme letos zúčastnit?

Nejmenší děti ve věku od dvou do sedmi let se mohou účastnit Dětských běhů s tím, že děti mladší pěti let mohou běžet s rodiči nebo bez rodičů. Populární je Lidový běh na 800 m, u kterého není nutná registrace, na vzdálenost 2,4 km je pak připraven Městský běh a konečně i Půlmaraton Moravským krasem na 21,1 km.

Půlmaraton MK 2015
Dětský běh bez rodičů 2015. Foto: S. Mrázek

Novinkou letošního ročníku je vyhodnocení nejlepšího ženského týmu v rámci Týmového běhu. Kdo se může přihlásit?

Do Týmového běhu se mohou přihlásit účastníci půlmaratonu. Minimální počet členů družstva je pět, maximální deset. To ale není jediná novinka. Pořadatel připravil projekt Turisté jdou s námi. Projekt je určen pro všechny, kteří se chtějí aktivně zúčastnit Půlmaratonu Moravským krasem, ale nechtějí nebo nemohou běžet. Ideální je pro doprovod běžců, rodiče s malými dětmi a pro turisty.

Je nutné se předem registrovat?

Na projekt se nemusíte registrovat předem, stačí, když 27. srpna přijedete do Blanska a od 10:00 do 13:00 h se zaregistrujete v Blanenské informační kanceláři Blanka. Na výběr jsou tři trasy různých délek, vhodných pro rodiče s dětmi i pro zdatnější turisty. Každý, kdo do 16:00 na stejném místě předloží Kontrolní kartu s alespoň dvěma kódy, může si zakoupit unikátní Absolventskou vizitku PMK 2016.

Půlmaraton MK 2015
Dětský běh s rodiči 2015. Foto: S. Mrázek

Jaké trasy jsou pro pěší účastníky maratonu připraveny?

První trasa Za zábavou a poučením, která vede městem, je dlouhá 3,5 km a je určena pro ty, kteří se chtějí dozvědět něco z blanenské historie. Za sportem a relaxací se mohou vydat zejména rodiče s dětmi, a to i těmi nejmenšími, délka této trasy je 3 km. Poslední je třináctikilometrová trasa pro zdatné turisty s cílem na rozhledně Podvrší – Veselice.

Půlmaraton Moravským krasem je jednou z hlavních akcí blanenského kulturně-společenského kalendáře, nejde tedy čistě o sportovní akci, přesah je zcela evidentní, jak to vnímáte?

Není to jen samotný běh, ale sportovně-kulturní odpoledne s mnoha dalšími doprovodnými akcemi. Naším cílem je maximální podpora akcí tohoto typu, do kterých se mohou zapojit celé rodiny bez ohledu na výkonnost. Pořadatelé pro to dělají maximum a novinky letošního ročníku jsou toho důkazem. Půlmaraton se stal v Blansku svátkem a já věřím, že i letos ho Blanenští podpoří maximální účastí.

Půlmaraton MK 2015
Lidový běh 2015. Foto: S. Mrázek

Jak je to s Vaší účastí? Je o Vás známo, že v rámci minulých ročníků jste mezi běžci nechyběl ani Vy. Na jakou trať se chystáte letos?

Stejně jako v loňském roce poběžím Lidový běh na 800 metrů a Městský běh na 2,4 km. Vzhledem k tomu, že vyzývám všechny, aby se zapojili a nějaký běh nebo turistickou trasu absolvovali, tak si sám nedovedu představit, že bych nešel příkladem. Ale vzhledem k tomu, že rád sportuji, tak se už na vlastní běhy těším.

Na startovní čáru půlmaratonu se postaví i zástupci partnerských měst. Odkud letos do Blanska přijedou?

Letos přijali naše pozvání sportovci z Komárna, polské Legnici a rakouského Mürzzuschlagu. Právě rakouské barvy bude hájit i starosta města Karl Rudischer, který se této akce účastní vcelku pravidelně. Jsem velmi rád, že naše spolupráce se tak může odehrát nejen ve formální rovině, ale přímo na sportovním poli. Stihneme se však pobavit i o plánech do budoucna, aktuálně řešíme s polskou stranou možnost společné účasti na projektu ohledně spolupráce seniorů.

Co byste všem zúčastněným popřál?

Všem přeji, aby vyšlo počasí, aby se všichni dobře bavili, aby fandili a aby v rámci svých možností běhali a měli z toho co nejkrásnější pocit.

Půlmaraton MK logo

Za rozhovor poděkovala Jana Franchi