V muzeu pokřtili publikaci s autentickými vzpomínkami na poslední roky války

12. září 2016, kultura, přečteno: 2902×

Křest a prezentace knihy Blanensko 1945: Vzpomínání na poslední roky války, v rámci odborné konference „Blanzko cum Rayc“, proběhly v pátek 9. září v Muzeu Blanenska za účasti starosty Blanska Ivo Poláka, Ivo Minaříka, vedoucího odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Jihomoravského kraje, ředitele blanenského gymnázia Radka Petříka a pamětníků, kteří se o svoje vzpomínky s autory knihy podělili.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Druhá světová válka ovlivnila ty, kteří ji osobně zažili na celý život. Prožité události i vlastní pocity jsou schopni detailně popisovat i po více než sedmi desítkách let. Publikace se snaží poodhalit, jak ji vnímali, jak se s ní vypořádali a jaké životní útrapy, zvraty a ztráty pro ně válka představovala.

V knize jsou tak zaznamenány vzpomínky na první roky války a její dopady na Blanensku doplněné záznamy z pamětní knihy, emotivní zážitky pamětníků, kteří byli zapojeni do odboje, zkušenosti z bombardování i vzpomínky na odchod Němců, ničení mostů a příchod i vítání osvoboditelů.

„Nápad přímo oslovit pamětníky přišel s tím, když jsem hledala výpovědi konkrétních svědků. Ty však nejsou dosud nijak písemně zaznamenány. Dnes je pamětníkům osmdesát let a více, oslovila jsem jich zhruba dvacet, nejstaršímu je sedmadevadesát,“ vysvětluje Pavla Komárková, autorka rozhovorů a medailonků zúčastněných pamětníků.

„Rozhovory jsem s nimi vedla od dubna do června letošního roku, mnohým ale nedovolilo zdraví, aby se osobně křtu publikace zúčastnili. Samozřejmě je jich daleko víc, je tedy na zvážení, zda nemluvit i s těmi, na které se dosud nedostalo. Věřím totiž, že válečné téma je stále aktuální,“ dodala.

„Naším cílem bylo představit toto téma lehce populárně-naučnou formou, aby bylo srozumitelné široké veřejnosti. Kniha je plná unikátních fotografií z okolí Blanska a doplňují je i osobní fotografie pamětníků z jejich rodinných alb,“ upřesnila na závěr ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

Křest publikace

Konference Blanzko cum Rayc

Blanensko 1945: Vzpomínání na poslední roky války

Konference Blanzko cum Rayc

Konference Blanzko cum Rayc
Fotografie: M. Hasoňová , J. Franchi a archiv Muzea Blanenska

Publikace byla vydána za podpory Krajského úřadu Jihomoravského kraje a města Blanska ve spolupráci s Gymnáziem Blansko. V prodeji je prozatím pouze na pokladně Muzea Blanenska v budově zámku.

red