Děti se na příměstském táboře setkaly se světem nevidomých

27. července 2021, ostatní, přečteno: 1480×

Vyzkoušet si pomůcky pro nevidomé, projít se s bílou holí a klapkami na očích nebo se dozvědět zajímavosti o práci vodicích psů. To a ještě mnohem více si mohou vyzkoušet účastníci jednoho ze tří turnusů příměstského tábora Veselá věda. V Blansku se akce koná jako v jednom ze tří měst v republice.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Poodhalit svět nevidomých se děti snaží v prostorách základní školy v Salmově ulici. Zábavné workshopy pro děti připravují přímo nevidomí z projektu Návštěvy POTMĚ ve spolupráci s organizací Věda nás baví.

„Děti mohou na příměstských táborech v Blansku objevovat, jaký je život bez zraku. Poprvé minulý týden, další tábor pokračuje tento týden, poslední turnus je v srpnu. Pod vedením nevidomých lektorů si například zkouší chůzi s bílou holí, zjišťují, jaké moderní pomůcky nevidomí používají, seznamují se také s prací vodicích psů nebo se učí se, jak nejlépe pomoci nevidomému člověku, když jej potkají na ulici nebo v hromadné dopravě,“ popisuje Anna Burdová z projektu Návštěvy POTMĚ.

Děti se na příměstském táboře setkaly se světem nevidomých. FOTO: archiv Návštěvy Potmě

Malí účastníci táborů se také dozvídají, jak se nevidomí orientují v prostoru a jaké kompenzační pomůcky jim pomáhají v každodenním životě i v zaměstnání. Největší úspěch v Blansku měl mluvící telefon a aplikace, které zrakově postiženým pomáhají třeba s rozpoznáváním barev, předmětů či textu.

„Zájem vzbudila i takzvaná hladinka – malá pomůcka, která se zavěsí na okraj hrnku či sklenice a při nalévání tekutiny hlásí její množství. Děti bavila i chůze s klapkami na očích a bílou holí nebo pohled na svět skrze brýle simulující různé zrakové vady,“ dodala Burdová.

FOTOGALERIE
Děti se na příměstském táboře setkaly se světem nevidomých

Celkem fotografií:  6

Podobně jako v Blansku objevují děti svět nevidomých také v Českých Budějovicích a Plzni.

Služba Návštěvy POTMĚ vznikla na jaře 2018 pod hlavičkou Nadačního fondu Českého rozhlasu jako sesterský projekt sbírkového projektu Světluška. Jeho cílem je spojit možnost pracovního uplatnění zrakově postižených se službou pro seniory, jejíž náplní byly pravidelné návštěvy v centrech pro seniory a domácnostech.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení