Nemocnice Blansko si připomíná Světový den zdraví

7. dubna 2022, ostatní, přečteno: 990×

Vždy 7. dubna se připomíná Světový den zdraví, a to u příležitosti založení Světové zdravotnické organizace (WHO). Uvádí se, že faktory, které ovlivňují naše zdraví, se dají seskupit do čtyř hlavních kategorií. Životní a pracovní prostředí se na stavu zdraví podílí z 15 – 20 %, genetické faktory z cca 10 – 15 %. Životní styl ovlivňuje zdraví jednotlivce nejvíce, a to z 50 %, a kvalita a dostupnost zdravotní péče přibližně z 10 – 15 %.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Mnoho nemocí se dnes dá velmi úspěšně léčit, mnohým lze dobře předcházet, přičemž často stačí velmi málo: například krátká preventivní prohlídka u dermatologa či dalších specialistů, nekouřit, omezit alkohol, dbát na pravidelný spánek a odpočinek, konzumovat zdravé potraviny,“ vyjmenovává ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Zdraví máme jenom jedno. Možná to zní jako otřepaná fráze, ale je to pravda. Pečujme proto o zdraví svoje i svých blízkých; jestliže člen naší rodiny neumí odpočívat, zkuste ho přesvědčit, ať zvolní pracovní tempo a vyhýbá se stresu. Učte svoje děti jíst ovoce a zeleninu. Pěstujte u nich lásku k pohybu a sami jděte příkladem.

V Nemocnici Blansko nabízíme řadu preventivních programů, o kterých vás průběžně informujeme, jedním z nich je preventivní onkologický program, ale v průběhu roku pořádáme i kampaně zaměřené vždy na jednu oblast zdraví. Během koronavirové pandemie byla tato činnost pozastavena, ale již se k ní opět vracíme! Začínáme 9. května 2022 Dnem melanomu, kdy si můžete bez objednání nechat vyšetřit svá mateřská znaménka. Mezi další akce zaměřené na prevenci patří zejména Boj za zdravá prsa, Boj za zdravou prostatu, Čas je mozek, Světový den ledvin.

I když některá preventivní vyšetření nejsou automaticky hrazena z veřejného zdravotního pojištění a pacient si je musí zaplatit, zdravotní pojišťovny nabízí různé příspěvky na prevenci. „Sem patří například vyšetření znamének moderním digitálním dermatoskopem, mamografie nebo ultrazvuk prsou, prevence karcinomu prostaty, kolorektálního karcinomu, příspěvek na odvykání kouření a další. Nabídka jednotlivých zdravotních pojišťoven se může lišit. V jejich portfoliu zpravidla nechybí ani příspěvek na vitamíny zakoupené v lékárně či příspěvky na plavání a další druhy sportu a pohybu,“ zmiňuje Danihelková.

Je vždy třeba ověřit si konkrétní nabídku zdravotní pojišťovny pro daný rok. Co se týká příspěvku na pohyb – ten lze využít také na pravidelné cvičení v ambulanci rehabilitace Nemocnice Blansko, kde nabízíme několik komerčních cvičebních programů, namátkou aqua-aerobik, cvičení na míčích, jóga. „Právě více lekcí jógy zaměstnanci ambulance rehabilitace do týdenního rozvrhu přidali letos na jaře. Uvítají i začátečníky a jednou týdně probíhá speciální lekce jógy pro seniory,“ zve ředitelka nemocnice.

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení