Kresby a sklo – česko-slovenská výstava v blanenské galerii

19. ledna 2004, kultura, přečteno: 6456×

V neděli 11. ledna se v blanenské galerii uskutečnila vernisáž společné výstavy blanenského výtvarníka Antonína Juračky a Evropana, jak sám o sobě trochu nadneseně říká, Valéra Kováče.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oba vystavující umělci jsou členy jednoho z nejvýznamnějších uměleckých uskupení, se kterými se lze v současné době v České republice setkat. To má nyní 116 členů, mezi které patří čeští i slovenští výtvarní umělci, fotografové, spisovatelé, hudební skladatelé, dramatici, herci nebo architekti.

Skupina Q vznikla na konci šedesátých let 20. století v Brně, u jejího zrodu stáli Bohdan Lacina, Václav Zykmund, Bohumír Matal a Ludvík Kundera. Poslední z jmenovaných tuto výstavu také uvedl.

Výstava — Antonín Juračka, Valér Kováč Výstava — Antonín Juračka, Valér Kováč
Na první fotografii zleva: Antonín Juračka, Ludvík Kundera (uváděl výstavu), Valér Kováč. Pozvání na vernisáž přijala i generální konzulka SR v ČR Katarína Smékalová. Jak je z fotografie vidět, nepřijela sama.

Na uvedených fotografiích najdete skutečně jen zlomek toho, co je na výstavě k vidění. Kdybych chtěl např. zachytit některé kresby s co největší věrností, musel bych vyfotit jen malé detaily. Z těch by bylo poznat, jakou práci musela jednotlivá díla autorovi dát, než je vytvořil, ale celek by vám unikl.

Výstava — Antonín Juračka, Valér Kováč Výstava — Antonín Juračka, Valér Kováč
Sklo roztodivných tvarů, ale vždy příjemně působící, najdete na výstavě společně s kresbami Antonína Juračky.

Stejně tak vystavené skleněné objekty nejlépe vyniknou jako celek. Ne však zde na fotografii. Proto vřele doporučuji všem zájemcům výstavu navštívit — trvat bude do 15. února 2004.

Výstava — Antonín Juračka, Valér Kováč Výstava — Antonín Juračka, Valér Kováč
Skleněné objekty Valéra Kováče z plochého skla byly obdivovány stejně tak, jako pečlivě s milimetrovou přesností vykreslené kresby Antonína Juračky.