Moravská města z ptačí perspektivy

14. ledna 2005, kultura, přečteno: 7351×

V blanenské galerii v současné době vystavuje letecké fotoobrazy měst brněnský fotograf Miroslav Kamrla. Nenechte si tuto výstavu ujít, neboť se jedná o opravdu pěkné fotografie, někdy úctyhodných rozměrů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Významný brněnský fotograf Miroslav Kamrla se narodil v roce 1952 a více než 40 let se věnuje fotografii. Leteckou velkoplošnou fotografií se systematicky zabývá 14 let. Jako jediný se věnuje komplexnímu zpracování od nafotografování, přes zhotovení velkoplošné fotografie, až po její velmi náročnou konečnou úpravu, včetně laminace.

V chodbě před galerií jsou vystaveny převážně letecké fotografie Brna, pocházející z kalendáře pro rok 2005.

Miroslav Kamrla Letecký fotoobraz města Blanska
Výstavu si uvedl autor sám. Zazpívat měl Laďa Kerndl, ale z pracovních důvodů nedorazil. Jeho recitál swingových melodií je však naplánován pro veřejnost na neděli 16. ledna ve 14 hodin.

Po vstupu do galerie upoutají fotoobrazy návštěvníka na první pohled svou velikostí. Snad ani ten nejmenší z nich nemá méně než jeden metr, na druhou stranu jsou zde fotografie delší tří metrů.

Můžete obdivovat nádherné panoramatické snímky známých moravských měst, zámků či architektonicky zajímavých budov. Mezi vystavenými díly samozřejmě nechybí ani poměrně aktuální fotografie města Blanska, která je dle některých zachycených detailů z léta 2003.

Snad nejvíce návštěvníků se při vernisáži zastavovalo u velké fotografie Brna focené kolmo z vrchu. I při této velikosti jsou na snímku dobře rozlišitelné malé detaily.

Dva obrazy jsou zapůjčené ze soukromé sbírky hraběte Huga Mensdorff-Pouilly. Jedná se o fotografie zámku v Boskovicích a hradu tamtéž. A protože byl hrabě na výstavě také jako host, neunikl mnoha dotazům, na něž rád a s úsměvem odpovídal.

letecký snímek Brna Hrabě Hugo Mensdorff-Pouilly u fotografie zámku v Boskovicích
Asi největší zájem vzbudil velký letecký snímek Brna. Vpravo hrabě Hugo Mensdorff-Pouilly u fotografie zámku v Boskovicích.

Výstava potrvá do 13. února.


Miroslav Kamrla je velkým příznivcem letectví, které sám aktivně provozuje. Souběžně s leteckou fotografií se v letech 1990 — 1995 věnoval reportáži. Je také autorem všech velkoplošných fotoobrazů významného českého fotografa Jadrana Šetlíka, které vznikly v posledních třech letech.

Vlastním nákladem vydal víc než 300 druhů leteckých pohlednic z celé Moravy a části Čech, letecké záběry v podobě plakátů, kalendáře, prospekty a publikace. Jeho snímky Brna jsou známé nejen u nás, ale i v USA a Evropě.

Originální letecké velkoplošné obrazy zdobí nejednu radnici moravských a českých měst, stejně jako reprezentativní prostory brněnského výstaviště. Vystavovány jsou v ambasádě ČR ve Vídni, nyní v blanenské galerii, následovat budou výstavy v dalších českých i zahraničních galeriích.