Tři zázračné věci – pohádková komedie žáků ZŠ

14. ledna 2005, kultura, přečteno: 7035×

Jak již bylo zmíněno v článku o digitálním promítání v Kině Blansko, využili žáci filmového kroužku při ZŠ Erbenova zapůjčeného digitálního projektoru a uspořádali pracovní projekci hraného středometrážního filmu, který v těchto dnech dokončují. Pohádková komedie s názvem „Tři zázračné věci“ bude mít slavnostní premiéru v Kině Blansko v neděli 6. března.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Členy štábu, pozvané hosty a novináře čekaly dvě projekce. Nejprve 15minutový Film o filmu, a poté již pohádka Tři zázračné věci v délce 36 minut. Na její realizaci se podílí cca 22 žáků a v současné době jsou dotočeny všechny scény až na jednu — závěrečnou slavnostní hostinu.

Záběry z pohádky Tři zázračné věci Záběry z pohádky Tři zázračné věci
Záběry z pohádky Tři zázračné věci

Pohádka je od počátečních příprav až po poslední klapku dílem dětí. Scénář i přípravu jednotlivých scén dělaly samy. Jsou to 12leté děti, žáci 6. — 7. třídy, proto jsou do příběhu zasazeny také scény ze současnosti. Vše je, dá se říci, moderní. „Nejhorší pro ně asi byla podmínka, kterou jsem jim dal, mít vše pravopisně správně, s tím měly největší problémy,“ usmívá se vedoucí kroužku a učitel na ZŠ Erbenova Mgr. Jaroslav Cinkl. „Ale zvládly to,“ ihned dodává.

Celková doba natáčení včetně všech příprav přesáhla dobu jednoho roku. Po důsledné přípravě a zkouškách jednotlivých scén ve třídě na přelomu let 2003 a 2004 začalo na jaře natáčení. Točilo se na zámku v Rájci a v Blansku, kde byly plně využity nádherné exteriéry i interiéry obou historických budov. Další části byly natočeny v okolních lesích, ve skateparku, ale i na Historickém a pivním jarmarku v zámeckém parku.

Zleva: Mgr. J. Cinkl, V. Šaroun a V. Vlková odpovídají na dotazy novinářů
Zleva: Mgr. J. Cinkl, V. Šaroun a V. Vlková odpovídají na dotazy novinářů. Foto: S. Mrázek

Nejdůležitější osoba u filmu je režisér. Ač mladý, odpovědně se této funkce ujal Vít Šaroun — od hlavní role krále Břetislava, přes řízení scén až po zajišťování kostýmů. „Někdy to bylo náročné, protože jsme točili od pátku do neděle venku a na pondělí jsme měli domluvené natáčení v interiérech. Padlo na to hodně volného času,“ popisuje Vítek průběh natáčení. Celkem se točilo 4 víkendy a 5 pondělků na zámku.

To vše by nešlo bez podpory kamarádů dětí, kamarádů učitele ani bez podpory rodičů, kteří pomohli s organizací natáčení, ale hlavně s dopravou a zapůjčením vozidel.

Záběry z pohádky Tři zázračné věci Záběry z pohádky Tři zázračné věci
Záběry z pohádky Tři zázračné věci

Dokončení celého díla upřesňuje vedoucí kroužku Mgr. Jaroslav Cinkl: „Dlouho jsme hledali sponzora, který by nám pomohl s realizací poslední scény, závěrečné hostiny, až jsme peníze získali sponzorským darem od Metry Blansko, a. s. Hostinu pro nás připraví a natáčet se bude v SOŠ, SOU a U Blansko na ul. Bezručova. Hostina bude nejen dotočnou, ale také jakousi odměnou dětem za rok práce na natáčení filmu. Plánujeme pozvat i hip-hopovou skupinu.“

A nějaká přání či budoucí cíle?
Mgr. Jaroslav Cinkl: „Hlavně, aby to děti bavilo. Co se týká výpočetní techniky, jsme celkem slušně vybaveni, ale kameru si musíme půjčovat. Tak určitě bych si přál kvalitní tříčipovou kameru.“

Vít Šaroun: „Pokračovat v natáčení, to mě baví víc než psaní scénáře. A natočit nějaký další film. V plánu máme vlastní Snowboarďáky.“