Ze snů a vláken utkaná

9. února 2006, kultura, přečteno: 4435×

Tak by se dala nazvat výstava, kterou pro vás od 5. února 2006 připravila brněnská výtvarnice Milada Kollárová v útulné Galerii Ve Věži.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

tkaná miniatura
léto

Člověk vymyslí osnovu, vybere vhodný útek, zasní se, řekne si – to bude krása. A tak vzniká tkaný obraz. Obraz plný ženské něžnosti, křehkosti a preciznosti tradičního řemesla. Ne vše je tak jednoduché – materiál zadrhává, cucká se, prostě zlobí. Ale i to patří k tvůrčí činnosti. Bez svízele by nebylo úspěchu.

Umělecká textilní tvorba Milady Kollárové vás zahřeje u srdce svou jemností, poetičností a zemitou barevností. Zákonitosti v jejích tkaných miniaturách jsou přítomny pouze v prchavých stopách. Slouží jako odrazový můstek naší fantazii, která se s jejich pomocí může vydat na toulky.

Autorka vystudovala Střední umělecko-průmyslovou školu. Tam se s textilní tvorbou seznámila v oddělení profesora Langra. Působila jako návrhářka textilních hraček, většinu života se však věnuje nezávislé tvorbě. O tom, že její nápadité tapisérie, textilní miniatury i tkané originální oděvy jsou žádané a divácky přitažlivé, svědčí řada výstav nejen ve městech České republiky, ale i v cizině – ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, dokonce i v Havaně na Kubě, kde prožila se svým manželem lékařem a dětmi i výtvarně nezapomenutelné dva roky.

výstava tkaných miniatur

Až se i vy budete toulat Blanskem, zastavte se a přijďte do soukromé Galerie Ve Věži. A že nevíte, kde to je? Tak tedy naproti blanenskému kinu na Hybešově ulici a otevřeno je vždy ve středu, pátek a neděli od 13 do 17 hodin. Výstava potrvá do 10. března a vstup je zdarma.

Srdečně vás zve galerista Pavel Svoboda