Velká pocta pro pěvecký sbor Rastislav

27. dubna 2006, kultura, přečteno: 4514×

Blanenskému pěveckému sboru Rastislav se dostalo velké cti. Byl přizván hradeckou filharmonií k provedení velkolepého hudebního díla – oratoria F. M. Bartholdyho Eliáš. Okolnosti přispěly k tomu, že na nácvik měl sbor pouhé 3 měsíce! Skladbu zvládl díky velkému nasazení dirigenta i členů sboru. Znamenalo to mnoho přidaných zkoušek, víkendové soustředění i domácí samostudium s nahrávkou díla na CD.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na samotném provedení se podílelo velké množství interpretů z několika států. Kromě sboru Rastislav pod vedením dirigenta Jaroslava Martináska a Filharmonie Hradec Králové účinkoval sbor Projektchor Marktkirche Wiesbaden ze SRN a sólisté z Maďarska, Německa a ČR. Oratorium dirigoval velmi charismatický mladý německý dirigent Thomas J. Frank.

Rastislav – Elias
Rastislav v kostele Božského Srdce Páně v Hradci Králové. Foto: archiv autorky

Dílo bylo s úspěchem provedeno na Květnou neděli 9. dubna 2006 v kostele Božského Srdce Páně v Hradci Králové. Všem, kteří se podíleli na přípravě i provedení tohoto jedinečného a velkolepého díla, patří velký dík a nezbývá než popřát mnoho sil a úspěchů při zvládání dalších podobných cílů.

Bravo pro smíšený pěvecký sbor Rastislav Blansko!

Mgr. Iva Kakáčová
předsedkyně PS Rastislav