Studio Audiovisual ztvární životní osudy šlechtičny Karoliny z Linsingenu

27. prosince 2007, kultura, přečteno: 4369×

A ne v jednom, ale hned ve dvou filmech. Ten, který připravují Jan Popelka a Jiří Kučera, má být faktografický – o životě Karoliny, představit ji, popsat divákovi její příběh nenaplněné lásky k anglickému princi i to, jak ji další životní osudy nakonec přivedly do Blanska.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Druhý, delší, který je založený hlavně na dopisech Karoliny princi Williamovi, připravuje Radek Popelka. Skrze dopisy a subjektivní ztvárnění plánuje nahlédnout mnohem hlouběji do myšlenek a pocitů baronesy Karoliny z Linsingenu. Ani zde však nebudou chybět základní data o její osobě, aby mohl být snímek promítán i samostatně.

karolina1
S natáčením se začalo v blanenském zámku.

Scénář pro druhý film vznikl z 60 stránek dopisů, které bylo nutné zredukovat do deseti stran tak, aby v nich zůstaly nejzajímavější momenty, z nichž by šel poskládat příběh. Kromě jednoho princova dopisu se jedná o psaní Karoliny. „Zatímco první snímek sleduje Karolinu jako objekt, druhý bude subjektivní, z jejího pohledu, z jejích dopisů, doprovázený komentářem i výpovědí Karoliny, např. když mluví o své královské rodině, kdy se ji anglická královna snažila přesvědčit, aby se s princem rozvedla. Vše bude náznakové, umělecky ztvárněné. Kamera se bude jako by dívat jejíma očima, tzv. subjektivní kamera,“ vysvětluje pojetí filmu Radek Popelka.

karolina2

Délka „dopisů“ by měla být kolem 40 minut. Natáčet se bude v Německu v lázeňském městě Bad Pyrmontu nedaleko Hannoveru a v Emmerthalu, kde je kaple, v níž se Karolina s princem tajně vzali. Vzhledem k tomu, že není téměř žádný historický materiál, žádná Karolinina přesná podoba, nahradí ji vznikající busta. Princ bude ztvárněn malovaným obrazem. Část snímku vnikne také u moře ve Francii, odkud je
vidět anglické pobřeží.

Na promítání se diváci mohou těšit až na podzim 2008. Seznámit se s Karolinou Linsingen, později provdanou Meineke, se ale mohou v seriálu připraveném do Zpravodaje města Blanska. Vycházet bude jednou měsíčně po celý příští rok.