Galerie města Blanska – plán výstav na rok 2008

25. ledna 2008, kultura, přečteno: 5130×

V roce 2008 nabídne Galerie města Blanska průřez současnou českou (+ slovenskou) malbou. Program umožní sledovat a vzájemně porovnávat různé přístupy k médiu malby, resp. k obrazu, a rozdílné způsoby jejího formálního zpracování. Na koho se tedy v tomto roce můžeme v galerii těšit?

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Galerie města Blanska
Dvorská 2
678 01 Blansko

Otevřeno: út–pá 10–17 hodin, so–ne 14–17 hodin
www.galeriemestablanska.estranky.cz


5. ledna – 3. února 2008
MEMPLEX RIP
Výstava obrazů multimediální umělkyně Veroniky Drahotové (*1975). Projekt Memplex Rip je spojením dvou obrazových sérií: Rip and Burn (2006) a úplně nového poprvé vystavovaného souboru Memplex City. Veronika Drahotová se těmito sériemi vztahuje k rychlému světu počítačů a internetové informatiky.

9. února – 9. března 2008
TOMÁŠ SMETANA – KRESBA
Výstava Tomáše Smetany v Galerii města Blanska s názvem „Bota po mamince, svatební skleničky a  popelníček tatínka z doby, kdy kouřil“ představí jeho kresebné dílo komplexně a v takové šíři, v jaké jej zatím nebylo možno zhlédnout.
Objeví se zde dosud nevystavené práce, ale nebudou chybět ani portréty umělcových přátel Václava Stratila či Jana Merty, jež se vyznačují, podobně jako jeho ostatní díla, mimořádnou až psychotickou precizností. Úvodní slovo na vernisáži pronese malíř Jan Merta, který ji pojme jako otevřenou besedu s návštěvníky.

15. března – 13. dubna 2008
TOMÁŠ CÍSAŘOVSKÝ – MALBA
V Galerii města Blanska bude Císařovský prezentovat své nové obrazy s figurální tematikou, které vyjadřují určité mezní, přesto potlačované projevy přirozených modelů chování soudobých lidí. Vedle obsahové (zobrazující) formy obrazů je na plátnech jako obvykle neméně důležitá vlastní práce s barvou. Jako doprovodný program je v průběhu výstavy plánována beseda s umělcem.

19. dubna – 18. května 2008
FRANTIŠEK MATOUŠEK – MALBA, KOMB. TECHNIKA
Matoušek se v Galerii města Blanska představí obrazy z poslední doby, vytvořené svojí typickou technikou párané džínoviny. Tematicky rozebírá postoj ke své rodině, řeší zejména problematiku otcovství a výchovy. Galerie plánuje uspořádání besedy také s Františkem Matouškem, mimo jeho uměleckých kvalit také z důvodu, že se narodil v nedalekých Boskovicích.

24. května – 22. června 2008
MARTIN MAINER – MALBA
Martin Mainer vystaví v Galerii města Blanska průřez svojí tvorbou z posledních let. K vidění budou jak olejomalby, tak i četné práce na papíře vytvořené kombinovanou technikou, malbou nebo kresbou. Rovněž s Martinem Mainerem je plánována beseda či prezentace jeho rozsáhlé malířské tvorby.

28. června – 27. července 2008
ERIK ŠILLE – MALBA
„Tvorba Erika Šilleho se koncentruje na malbu, digitální grafiku, kresbu, ilustraci a komiks, streetartové realizace a instalace. Šilleho malířský program je založený na reflexi současnosti s jejím specifickým vizuálem a novodobými fenomény konzumu, globalizace, informačního boomu a extrémní komercionalizace. Jeho přístup je však odlehčený. Plošnost a čistota linií a barev reagují na počítačovou a komiksovou estetiku“ (Majdáková, D.: www.eriksille.com).
Erik Šille vystaví v Galerii města Blanska novou, v Čechách dosud nevystavenou kolekci obrazů.

2. srpna – 31. srpna 2008
ANTONÍN STŘÍŽEK – MALBA
Antonín Střížek představí v Galerii města Blanska svoji novou sérii obrazů a kreseb, opět s figurální tematikou.

6. září – 5. října 2008
JOSEF BOLF – MALBA
„V obrazech, kresbách a kolážích Josefa Bolfa se propojují imaginace, syrová poesie a existenciální a psychedelické zážitky s odkazy na různé kulturní a subkulturní fenomény z oblasti science-fiction, komiksu, hororových filmů a současné rockové hudby. Zmutované bytosti a biomorfní útvary navozují „trashovou“ atmosféru, v níž vládnou láska a smrt jako neoddělitelné a brutální přírodní instinkty. Narativní fikce i abstraktní bujení forem je doprovázeno textovými útržky a citáty. Čas i prostor se v příbězích a postavách propadají; Bolf vytváří sondy do neurotické kolektivní paměti současnosti“ (www.avu.cz/idatum/search/autori-20)
Charakter a vyznění Bolfova díla bude umožněno návštěvníkům Galerie města Blanska sledovat a vychutnat na výstavě zahrnující plátna i malby a kolorované kresby na papíře.

11. října – 16. listopadu 2008
MAREK MEDUNA – MALBA, KOMB. TECHNIKA, INSTALACE
Marek Meduna je členem skupiny Rafani. V poslední době se však častěji prezentuje autorsky na samostatných nebo společných výstavách. Jeho výstavní projekty zahrnují klasická média, jako je malba a kresba, kombinovaná s instalacemi, objekty či jednoduchými počítačovými grafikami. Marek Meduna se vyznačuje mimořádnou pracovitostí a houževnatostí. Ta je průvodním znakem celé jeho umělecké tvorby. Své výstavy většinou sestavuje hravým propojením několika médií podle svého autentického schématu.

22. listopadu – 28. prosince 2008
Kurátorský projekt Martina Horáka: UŽ STOVKY LET TO NEBOLÍ
Kurátorský projekt Martina Horáka nazvaný „Už stovky let to nebolí“ shromáždí práce současných umělců, které propojuje téma bolesti, utrpení, smutku, smrti (Bolf, Korpačevski, Skrepl, Gažiová, Plná, Hošek, Hošková, Fišr, aj.). Výběr bude mít dvě roviny: na jedné straně práce, které vycházejí ze skutečného upřímného lidského citu, na druhé straně díla, která jej shazují a zesměšňují.

Petra Herotová