Memplex Rip Veroniky Drahotové

17. ledna 2008, kultura, přečteno: 7757×

V roce 2008 nabídne Galerie města Blanska průřez současnou českou (+ slovenskou) malbou. Program umožní sledovat a vzájemně porovnávat různé přístupy k médiu malby, resp. k obrazu, a rozdílné způsoby jejího formálního zpracování. Jako první představuje svá díla VERONIKA DRAHOTOVÁ.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

VERONIKA DRAHOTOVÁ
MEMPLEX RIP
Galerie města Blanska
5. 1. – 3. 2. 2008

Veronika Drahotová
Veronika Drahotová
Zdroj: www.veronikadrahotova.com

Veronika Drahotová jako intermediální umělkyně uniká žánrové kategorizaci tím, že používá fotografii, video, instalaci, performanci a malbu. Ve svém díle využívá symboliku, přesněji sociální, náboženské i kulturální ikony, a zároveň zkoumá sémiotiku (nauku o znakových systémech) prostřednictvím snahy o vytvoření svých vlastních „symbolů“.

Výstava v Galerii města Blanska nese název Memplex Rip. Tento projekt je spojením dvou obrazových sérií, Rip & Burn z roku 2006 a úplně nového poprvé vystavovaného souboru Memplex City. Jako více jejích děl pracuje i Rip & Burn s významovým přesahem a posunutím. Veronika Drahotová se těmito sériemi vztahuje k rychlému světu počítačů a internetové informatiky. Původní překlad „Vytrhni a spal“ používá autorka nově: „rip“ jako vysek, výňatek informace a „burn“ jako vypálit.

drahotova1

Memplex City je sérií obrazů vizuálně rozebírající šíření memů a jejich ikonografii.
Mem je termín pro kulturní obdobu genu – replikující se jednotku kulturní informace.
Označuje jakýkoli element kultury, který se šíří negeneticky, především imitací neboli napodobováním. Memy jsou vystavovány evolučním tlakům, které způsobují jejich seskupování do strukturovaných systémů (např. náboženství, umělecký či politický směr, móda). Analogie memu s biologickými geny: „Stejně jako se geny rozmnožují v genofondu přeskakováním z těla do těla pomocí spermií nebo vajíček, tak se memy rozmnožují v memofondu přeskakováním z mozku do mozku procesem, který můžeme v širším smyslu nazvat napodobováním.“ Některé memy jsou jednoduché, například báseň, recept či melodie, jiné (těm se pak říká memplex) jsou komplikovanější – například náboženská víra nebo politické přesvědčení.

Výstavu Veroniky Drahotové můžete v Galerii města Blanska navštívit do 3. února. Otevřeno je v úterý–pátek 10–17 hod., v sobotu a neděli 14–17 hod.