Pozvání do galerie: KRESBY TOMÁŠE SMETANY

4. února 2008, kultura, přečteno: 7202×

Program blanenské galerie letos nabízí průřez současnou českou (+ slovenskou) malbou. Najdou se v něm ale dvě výjimky. Tou jednou z nich je Tomáš Smetana, který se věnuje kresbě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tomáš Smetana – portrét
Tomáš Smetana – portrét operní
pěvkyně Dagmar Wanke Szendrei.

Galerie města Blanska
9. 2. – 9. 3. 2008
Tomáš Smetana / KRESBY

Výstava Tomáše Smetany v Galerii města Blanska s názvem „Bota po mamince, svatební skleničky a  popelníček tatínka z doby, kdy kouřil“ představí jeho kresebné dílo komplexně a v takové šíři, v jaké jej zatím nebylo možno zhlédnout.

Objeví se zde dosud nevystavené práce, ale nebudou chybět ani portréty umělcových přátel Václava Stratila či Jana Merty, jež se vyznačují, podobně jako jeho ostatní díla, mimořádnou až psychotickou precizností.

Vystaveny zde budou portréty různých osobností a zátiší z předmětů, ke kterým má autor osobní vztah. Vše (možná až na jednu výjimku) bude kresba tužkou na papíře. Na výstavě bude také kromě samotných děl zajímavý i způsob instalace. Autor se chce vyhnout tradičnímu „muzeálnímu“ instalování a díla budou rozestavěna podle vzájemných vztahů zobrazených osobností / věcí.

Úvodní slovo na vernisáži pronese malíř Jan Merta. Poté budou návštěvníci vyzváni ke společné prohlídce a debatě nad vystavenými díly.

Tímto jste srdečně zváni na vernisáž výstavy, která se uskuteční v sobotu 9. února v 17.00 hodin.

Galerie města Blanska je otevřena:
úterý–pátek 10–17 h
sobota–neděle 14–17 h

www.galeriemestablanska.estranky.cz