Fotografická soutěž Blansko a železnice vyhodnocena

11. února 2009, kultura, přečteno: 5285×

Fotografická soutěž ke 160. výročí vzniku železniční trati Brno – Česká Třebová, kterou uspořádalo Kulturní středisko města Blanska, byla vyhodnocena.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Porota ve složení Mgr. Jiří Kučera, Jan Popelka a Stanislav Mrázek vybírala z celkem 55 fotografií od dvaceti autorů, přičemž každý z nich mohl do soutěže přihlásit až tři fotografie.

Téma bylo zvoleno obecné, a to Blansko a železnice. „Předpokládali jsme, že se účastníci zaměří na celkové změny, které způsobilo zavedení železniční dopravy v Blansku před 160 lety. Tedy na město a zasazení kolejí do údolí, které ho obklopuje a změny kolem. A zklamáni jsme rozhodně nebyli. Z fotografií je ale také patrné výrazné zastoupení fandů železnice, a tak jsou zde zachyceny lokomotivy nejrůznějších typů a stáří v romantickém prostředí tunelů směrem k Brnu nebo jen stojící na blanenském nádraží,“ zhodnotil obsah výstavy porotce Stanislav Mrázek.

Vítězné fotografie musely mít kromě Blanska a železnice ještě tzv. něco navíc. Ať už to byl malý nápad, netradiční úhel pohledu nebo zachycení určité nálady. To dle poroty nejlépe splňovaly následující snímky:

bkzel4
Autor: Radek Čupr
Motorový vůz 854.222, pojmenovaný strojvedoucími „Rozárka", stojí 5. 11. 2007 u prvního nástupiště blanenské stanice. Ve 22.32 h odjede s osobním vlakem do Brna.

bkzel3
Autor: Miloš Stloukal.
Vlak EuroCity vedený lokomotivou 350008-9. Foceno 20. 4. 2006.

bkzel2
Autor: Michal Bernard
Nádraží v Blansku – projíždějící vlak.

bkzel1
Autor: Jan Nečas
Fotografie trati u mlýna, pokus o poetické zachycení industriálního Blanska.
Foceno 31. 10. 2008 v 15.20 h.

Ceny za nejlepší fotografie předali pořadatelé autorům při zahájení výstavy v blanenském kině. I dalších 51 fotografií, které v kině najdete, stojí určitě za zhlédnutí. Výstava je navíc doplněna dalšími 15 historickými fotografiemi, které návštěvníkovi umožní v některých případech porovnat současnost s dávnou minulostí.

Poděkování patří Martinu Bojdovi za podnětný článek, který dopomohl k uspořádání tématické soutěže, a Informační kanceláři Blanka za ceny pro zúčastněné fotografy.